Коментарът на Кольо за традицията на нулата

Публикувано на: 04.12.2009 10:22

Автор: sport1.bg

©Проспорт.бг
Автобус 120 води към Подуяне.
Понятието "нула" идва на Стария континент чак през средновековието от Индия, макар да се преполага, че е открито още три хилядолетия преди Христа във Вавилон. В последно време обаче празното място в числовата редица беше предефинирано от едни симпатяги със сини гащи, които разбират от математика колкото свогенската си звезда - от гордо изправена походка.

Тези симпатяги от североизточните покрайнини на столицата доказаха, че нулата не е е просто празно място. Напротив, тя е натоварена с много смисъл - означава унижение, безпомощност, неадекватност, но също така носи и семантиката на абстрактни понятия като заслужена съдба, предопределение, ненарушима традиция. Също така има и едно съвсем конкретно определение - евроидиотизъм.

Нула точки, нула голове, нулева публика, нулев треньорски интелект, нулева адекватност при самооценката, нулев шанс от милиционерско посмешище от крайните квартали някога да се превърнеш в що-годе достоен за уважение съперник. Борбата на вечно сребърните за европейско признание отново се оказа обречена като борбата на фамилия Михайлови с ранния косопад.

Жалко, че футболът не е като бокса и реферът няма право да спре да мача, когато види, че един от съперниците получава твърде много безответни удари. По тази причина ще се мъчим още една седмица с лактите на момчето с професорското име от Дупница, аутовете на метросексуалния пловдивчанин с диадемката и острата нужда от брекети и отчаяните опити на лявото бразилче да се отличи по нещо от децата, дето гонят топките покрай тъча.

Всъщност, няма да се мъчим. Ще се мъчат неколцината семкаджии от Ботевградско шосе, които бездруго вече са на брой по-малко от левчетата в трудовите договори на любимците си. Тези, които предпочитат истинския футбол пред селския кеч, искрено ще се забавляват с ръкоплясканията им при поредната нула.

Нулата не означава, че си нищо, просто те поставя на мястото ти в схемата на нещата - някъде там, отвъд всичко положително. Там, където вместо химна на Шампионската лига звучат цигански ритми и заупокойния марш на българския футбол. Там, в Подуяне.
Етикети: Автобус, 120