Боби Михайлов: За младежите Илиан Илиев или Сашо Станков

Публикувано на: 12.12.2009 11:47

Автор: Прспорт.бг

©Проспорт.бг
Александър Станков е пред завръщане начело на младежкия национален отбор.
Президентът на БФС Борислав Михайлов даде обширно интервю пред "Тема Спорт", в което сподели впечатленията си от футболната 2009 година. Не бе подминат и може би най-важният въпрос - намаляването на "А" група до 10 или 12 отбора. Решение, което БФС трябва да вземе час по-скоро, защото то е само и единствено в интерес на футбола.

- Г-н Михайлов, споделяте ли мнението, че като постижения 2009 г. бе много слаба за българския футбол?
- Като постижения наистина бе слаба, не записахме добри резултати нито в евротурнирите, нито в националния отбор. Това са фактите, от които не можем да избягаме, и аз ги отчитам. Може би финансовата криза даде сериозно отражение и върху футбола ни. Но тези резултати не са нещо ново. Не всяка година се хвалим с някакви големи успехи в евротурнирите и това е закономерно. Така или иначе намаляват бюджетите на клубовете. Знаете, когато Левски, ЦСКА и Литекс правеха пробиви в Европа, какви чужденци играеха в техните отбори и колко български национали имаха. Сега има подмладяване по отборите, има сформиране на нови състави, има смени на треньорите, което се отрази. Колкото до националния отбор, за съжаление не се класираме за трети пореден път на голямо първенство, но така или иначе трябва да знаем, че имаме добър национален отбор и по никакъв начин не може да се срамуваме от него. Ние имаме една група от 18-20 играчи и когато трима-четирима основни футболисти са контузени, тогава вече трудно ги заменяме. Ако се направи един сериозен анализ на всеки мач поотделно и най-вече на двубоите срещу директния ни противник за класиране Ейре, ние в нито един от тези два мача не играхме с пълния си състав. И въпреки това мачовете бяха равностойни и с лека идея нашият отбор бе по-добър. Общо взето, и в тези квалификации както и в миналите имаме една загуба от фаворита - Италия, и въпросната тежка в Кипър, която разбуни повече духовете, но от нея не зависеше класирането на отбора.

- Какво се подобри в българския футбол като организация?
- Футболът ни непрекъснато се подобрява. Преди конгреса бяхме с Борислав Попов два дни във ФИФА u в момента уставът на БФС е едно към едно с изискванията на ФИФА u УЕФА. Беше направен Арбитражният съд, който още половината държави в Европа го нямат. От източните страни само ние го имаме, а това е препоръка на ФИФА. Всяка година подобряваме нашите нормативни документи с всички нови изисквания. Лицензирането върви и колкото и да е строго за отборите, ние трябва да го спазваме. Спортният календар бе абсолютно покрит с това, което имахме като задачи в началото, и всичките желания на националните гарнитури бяха изпълнени и финансово обезпечени.

- Добре, в какво се провалихте през тази година?
- В резултатите естествено. Със сигурност имаме и някои други пропуски.

- Имаше сериозни пропуски в лицензирането на отборите и стадионите...
- Състоянието на стадионите по конституция е работа на държавата и на общините. Ние не можем да спрем футбола в страната за това, че държавата не инвестира в спортни съоръжения. Наистина на много места базата се подобрява, има много примери, където работата между клуб, кмет и общински съвет върви - Сливен, Ловеч, Мездра, Враца, Монтана, и където стадионите се подобряват. За първи път бяха отнети лицензи на 4-5 стадиона, за това съоръжението в Кюстендил има лиценз за "А" група, както и тези във Враца и в Севлиево. Това е в името на футбола.

- Едва ли като президент на БФС можете да сте доволен от футбола, който гледахме през есенния полусезон?
- Аз съм доволен от това, че първенството е много оспорвано както за първото място и изпадащите, така и за Зона УЕФА. Вижда се, че няма толерирани отбори и всеки може да бие всеки. Това е доказателство, че нещата зависят изключително от самия футбол.

- Аз обаче не виждам интрига за първото място...
- Защо да не виждате. Интригата си остава, 4 или 6 точки няма никакво значение, и то между тези 3-4 отбора. Били сме свидетели на по-големи обрати.

- Мнозина обаче смятат, че е разчистен пътят на Литекс към титлата?
- Мнозина смятаха и за Левски така. Всичко си опира до спортно-техническия фактор и моментното състояние на отборите, късмет, умора... Въпреки че всички говорят за смяната на формата на първенството, което така или иначе ще се дискутира във времето, говоря като за брой отбори, то и този формат никак не е лош. Ако станат по-малък брой отбори, стават и повече мачовете. А сега дори и с един-два междинни кръга на полусезон нашите футболисти казват, че са уморени, и започваме да ги пазим. Като играят за евротурнирите, искат отлагане на мачовете, затова по никое време Левски и Литекс играха мач, който трябваше да се състои в началото на сезона. Така че затова още не сме готови.

- Не сме готови за "А" група с 10 отбора ли?
- Така излиза, но това не пречи да подложим на дискусия тази опция.

- Тя се подлага на дискусия от 10 години и решения все няма...
- Не е лесно да се вземе решение за драстично намаляване на отборите. Няма как да не се съобразим с желанията на клубовете. Но пак ви казвам, този въпрос ще бъде разгледан сериозно.

- Колко често ходите на лов с Гриша Ганчев?
- Гриша Ганчев първо не е ловец. Второ, има стопанство, в което съм бил един път. Може би преди три години. В това няма нищо лошо, ловни стопанства има в цял свят.

- Има ли клуб в "А" група, който да се посочи като пример на останалите. He толкова като резултати, а като начин на работа и като организация?
- Смятам, че Сливен и Черноморец са едни от най-организираните клубове в България. Това са клубове, които нe мислят на първо място за резултатите, а как да развиват футбола. Иначе най-малко проблеми, когато подават документите си за лицензирането и ги получават, имат Черноморец, Левски, Литекс, Черно море, Славия и Локо Сф. Но като пример за инфраструктурно развитие естествено е Черноморец. Славия и Левски също направиха много неща за школата си, надявам се същото да сторят ЦСКА и Локо Сф. Все пак не съм толкова вътре в клубовете, за да им давам оценки, но така или иначе много от тях подобряват и организационно и инфраструктурно своето състояние.

- Кой според вас е отборът на годината в България от гледна точка на резултатите, които постига на футболния терен?
- За мен хитовете са два - Миньор и Берое. Всички знаете за много тежките условия в Берое. Този отбор от изключително футболен град явно продължава да има сериозни финансови проблеми и се надявам да ги реши, защото Берое заслужава своето място в елита. Миньор също трябва да бъде похвален. Там добре работи моделът на единомислие на ниво клубно ръководство - кметица. Хората вложиха много усилия, за да се пооправи стадионът в период на криза, футболът е скъп спорт, който се прави с много пари.

- Какви са шансовете на Илиан Илиев са поеме младежкия национален отбор от Нова година?
- Той е един от хората, които могат са поемат младежите. Сашо Станко е другото име. Разговорите ще продължат. През януари със сигурност този въпрос ще бъде решен и младежкият национален отбор ще има нов треньор. Засега вариантите са Илиев или Станков.

- Възможно ли е Илиан Илиев да води и Бepoe, и младежите?
- Специално за младежкия отбор не виждам никакви пречки. Правено е и преди - Христо Бонев бе на националния отбор и на Локо Сф. Зависи от сутуацията.

- Не се ли притеснявате от факта, че по-голяма част от феновете не подкрепят тандема Сираков - Стоилов и не искат той де бъде начело на националния отбор?
- Аз не усещам голямо недоволство към тях. По-скоро става въпрос за платени клакьори, особено плакатите в последните мачове. Когато на "Васил Левски" има 500 души и два плаката, които са платени това не е проблем. Естествено не е добре, когато ръководството на националния отбор не се харесва от всички, но винаги този проблем е стоял. Няма такъв случай, в който всички да са били обединени около една фигура, в последните 8 години националният отбор се водеше от хора, свързали кариерата си основно с ЦСКА, и тогава също имаше недоволство. Сега за първи път има треньор, който преди това е бил начело на Левски. Просто трябва да има търпение и време, а недоволни винаги ще има, защото в България има голямо разделение на ЦСКА и Левски.

- Ще има ли анкета "Футболист на годината"?
- Ще има, но тя не зависи от нас. Най-вероятно ще бъде между 10 и 20 януари. Чакам хората, които притежават лиценза и са основните организатори, да влязат в контакт с нас.

- Веднага след мача с Литекс, Левски ви поиска оставката. Притеснявате ли се от атаката на родния ви клуб?
- Няма от какво да се притеснявам. Оставки не се дават, има избори. После казаха, че не искат конгрес. Това за мен е приключил случай. Просто съм много учуден от реакцията на Левски.

- Казахте, че Миньор и Берое са отборите на годината, а кои са съдиите на годината?
- Може би Сашо Костадинов и Николай Йорданов.

- За финал пак ще ви попитам да кажете конкретно кога "А" група може да мине към формат от 10 или 12 клуба?
- Това се говори, откакто аз съм ръководител. Непрекъснато има "за" и "против". Наистина трябва да има дискусия, защото си спомням, че преди 3 или 4 години имаше едно гласуване по този повод в Професионалната лига и резултатът бе 15:1 "против". По принцип това е мястото, откъдето трябва да дойде предложението, защото това са хората, които дават пари. После футболният съюз трябва да вземе тази футболно законодателна инициатива или решение. Изпълкомът е този, който взима такива решения, всички трябва да участват в тази дискусия заедно с треньорите. Много лесно е да се каже, че трябва да се намалят отборите, но първо, защо, второ, на колко, трето, по колко пъти да играят отборите помежду си. Освен това трябва да се види кои ще са тези 6 отбора, които да ги няма. Това се говори от 8 години и се коментира почти на всеки Изпълком. В един момент се стига до разсъжденията, че може би не е правилно. Въпросът е, че не може да се влиза в историята само за да влезеш в нея, а трябва да влезеш подобаващо и това да има смисъл. Нямам нищо против дискусията и не съм затворен, но не съм сам. Тази дискусия трябва да приключи преди края на първенството.