Валери Божинов: В Малта съм като принц

Публикувано на: 04.01.2010 02:46

Автор: в. 7 дни спорт, Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Само капитанът Мороне се събуди преди него на 1 януари след разтърсващия празник за Нова година по време на лагера на Парма в Малта. Валери Божинов си легна рано на 31 декември, но в първия ден от новата 2010 разходи малкия си син Валери. Българският нападател иска да е в топформа за мача от
Серия А на 6 януари - тогава на ст. "Енио Тардини" Парма посреща Ювентус. "Трябва да спечелим", заяви Божинов. Ето какво още каза той.

- Срещу бившите си отбори често играете решаваща роля. През ноември вкарахте за Парма на Фиорентина.

- А дори не беше ясно дали ще съм титуляр. През седмицата бях играл за националния отбор на България, а дербито с Фиорентина беше изтеглено в събота. Серия от съвпадения, които не предвещаваха титулярно място срещу Фиорентина. Треньорът Гуидолин обаче ми гласува доверие и бях много мотивиран. Нали видяхте?

- Всъщност бяхте един от най-добрите на терена. Сега, след като виждате черно-белите цветове на хоризонта, покачва ли се адреналинът?
- Усещам силно желание за реванш срещу един отбор, който не пожела да откупи правата ми. Не може да бъде нормален мач за мен. През сезон 2006/07 с екипа на Юве в Серия В вкарах 5 гола в 18 мача.

- Очевидно не бяха достатъчни, за да ви одобрят.
- Може би е прекалено да кажа, че бях ядосан заради това, но ще изляза в мача в сряда, зареден с голям ентусиазъм. Ако победим, ще ги задминем в класирането. Няма да бъде лесно - бианконерите имат качествен състав. В момента преживяват момент на криза, която рано или късно ще отмине.

- С кого останахте свързан след престоя в Юве?
- Имах прекрасни отношения с Павел Недвед, с когото деляхме една стая по време на лагерите. Впечатлих се, когато докоснах Златната топка, която той е печелил. Павел беше истински шампион и пример за професионализъм.

- А измежду онези, които и до днес са в Юве?
- Изпитвам уважение към Дел Пиеро, Буфон и Каморанези. През юли 2006 спечелиха световната титла, а няколко месеца по-късно останаха да играят в Юве, въпреки че тимът беше изваден в Серия В. Щеше да ми хареса да продължа да нося черно-белия екип.

- Сега обаче сте с екипа на Парма, където очакват с особен интерес двубоя с Ювентус.
- Треньорът ни Гуидолин знае как да победи Ювентус. Той е фантастичен специалист и умее да ни мотивира.  Досега през сезона имахме проблеми срещу големите отбори, но мисля, че настъпи моментът да променим тази тенденция.

- Лагерът на тима в Малта има особено значение за вас. Преди около десет години точно оттук започна вашата кариера.
- Да, играх два месеца за местния Пиета Хотспърс ФК. Президентът на отбора Едуард Шембри се свърза с Панталео Корвино, който тогава работеше в Лече. Така се роди моят трансфер в Италия. Играех първо за юношите, след това дебютирах и в първия отбор на Лече (рекорд за най-млад чужденец с дебют в италианското първенство, б.р.). Завърнах се два пъти в Малта с националния отбор на България, а сега и с Парма. Винаги са се отнасяли към мен като с принц. Малтийците са горди, че играч от италианската Серия А, е започнал от тяхното първенство.

- Какво ще се случи през юни между Парма и Манчестър Сити?
- Искам да продължа да играя с фланелката на Парма. През следващите шест месеца се надявам да убедя ръководството да ме закупи. Това ще стане само с добра игра, решителни попадения и резултати за отбора.