Спортист май ще си ходи предсрочно от "А" група

Публикувано на: 27.03.2010 08:17

Автор: Боян Бойчев - trud.bg, Проспорт.бг

©sportist-svoge.1gb.b
След Ботев и дебютантът Спортист (Своге) може да се разпадне и да напусне “А” група. Заради неплатени пари футболистите се заканиха да бойкотират днешната тренировка и утрешния мач срещу “Берое”. Решението им било окончателно, защото нямало с какво да хранят семействата си.

Президентът Христо Димитров отвърна, че една заплата е забавена само шест дни и ще я плати до края на другата седмица.

Спортист (Своге) дебютира в “А” група този сезон, но може да не го завърши. Финансовата криза удари страшно по-малкия клуб, който на практика вече се разпада.

Днес футболистите ще бойкотират тренировката на стадиона в Своге. Всички единно обещаха да се явят за първите пет минути и след това да си тръгнат. Никой няма да дойде на стадиона за утрешния мач срещу Берое. За едно неявяване наказанието е служебна загуба, а за второ - вадене от групата.

Играчите са получили само една заплата през 2010 г., а средното месечно възнаграждение в отбора е между 1500 и 2000 лв. Мнозина се оплакват, че не могат да хранят семействата си. От миналото лято в Спортист не се плаща редовно.

Футболистите са поискали среща с ръководството, но на практика такава не е имало. Досега всеки път шефовете са на принципа: “Играйте, после ще видим!” А след загуба следвали наказания за слабо представяне.

Със или без отбор, Спортист изглежда сигурен изпадащ от “А” група. Но ако се разпадне, ще стигне до Ботев. И на практика автоматично елитът ще остане само от 14 отбора. Така желанието на грандовете за намаляване на елита явно ще става по естествен път.

От началото на полусезона Спортист взе само една точка - 0:0 срещу Черноморец.