Атанас Караиванов: Тайни съветници съсипват ЦСКА

Публикувано на: 06.04.2010 23:55

Автор: Юлий Москов, в. 7 дни спорт

©sportline.bg
- Какво се случи днес (б.р. - вчера)?
- Занесох уведомление, че напускам ЦСКА. В понеделник предупредих Димитър Борисов, 24 часа по-късно оставих уведомлението на секретарката. Там друг няма, шефове няма, в ЦСКА никога няма никой. Освен Каубоя и няколко момчета, които се опитват да дават всичко от себе си, но напразно. Обади ми се Адалберт Зафиров, предложи да не бързам, защото моментът е кризисен, но той е кризисен от първия ден, в който съм дошъл, и всеки ден става все по-трудно. Усетих го Зафиров разколебан. Знаеше вече, че Димитър Пенев ще му бъде съветник. Ако бях останал, днес щях да съм част от един абсолютен нонсенс.Връщат Димитър Пенев, за да му ползват името той винаги се появява в кризите. Но Пенев без реална власт и без да носи отговорност. Играчите ще знаят ли кой прави състава, кой прави смените? Какво означава съветник? Нищо не означава. Всъщност ЦСКА се управлява от няколко съветници, но те не работят в клуба.
- Ти по душа цесекар ли си?
- За да приема толкова сляпо покана сега, явно съм станал голям цесекар по душа.
- Преди това какъв беше?
- В продължение на 21 години, докато работех като журналист, нямах пристрастия. Като дете бях от Левски.
- Значи един левскар стана цесекар и изяде тоягата. Навремето ние такива ги наричахме бояджии. А наказанието на бояджиите винаги е тояга. Приемаш ли го така?
- Да, това е наказание, тояга. Не е урок, приказките за уроците са демагогия. Това си е наказание на съдбата. За грешна преценка, за грешно решение, за това, че се подведох. Щом ми е толкова акълът...
- Но в ЦСКА е така още от първия ден, в който Васил Божков напусна клуба.
- Аз затова веднага си тръгнах навремето. Дори Лазар Василев ми разписа молбата за напускане. Бях убеден, че вече няма да е същото. А няма как да ти имат доверие следващите. Да не е същото, да не е същото, но то започна всеки ден да става все по-лошо.Та до днес.
- Защо се върна отново на Армията?
- В края на миналата есен, когато започнаха разговорите ми с Димитър Борисов, у мен се създаде усещането, че може да започне да се случва нещо добро. Че този човек или тези хора искат ЦСКА да стане голям клуб. Имат голямо желание.
- Преди няколко месеца си мислел, че Борисов и компания имат голямо желание ЦСКА да стане голям клуб. Сега пак ли мислиш така?
- Не. Трудно ми е да го кажа, но - не.
- Ти постъпи през януари и веднага отиде при отбора в Турция. Какво видя там?
- Отидохме с Владо Манчев, с Трифонов, Манчев още тренира с отбора, не му е прекратен договорът, както и на много други. Както и на Орлин Орлинов. За това е виновен спортно-техническият директор, че не ги е прекратил. Но как да ги прекратя, като трябва да им се платят едни пари, а пари няма. Та какво видях в Анталия? Професионален отбор, професионална работа на треньорите, много енергия в Андоне, в Зафиров и Радуканов, отлични условия, контроли на много високо ниво. Една добре функционираща машина на средно европейско ниво. Това беше ЦСКА в Анталия.Чужденците дойдоха направо в Анталия и впечатлението от ЦСКА беше 5-звездният хотел в Белек.Те мислеха, че ЦСКА е отбор 5 звезди.Имаше само един проблем - много голяма група от 34 човека, трудно е да се тренира, в контролите не могат да играят всички. Поискахме, като се върнем, отборът да бъде намален и това беше направено. Друг е въпросът, че ЦСКА има над 15 състезатели, преотстъпени по отборите, и те тежат на бюджета.
- Каква е причината ЦСКА да държи на щат 50-60 играчи? Кой има полза от това?
- Няма разумна причина.
- Тогава коя е неразумната причина?
- Нямам обяснение. Дори играчите нямат полза. Преотстъпени са, но голяма част от тях не играят и в отборите, където са сега. Най-голямата група е в Бдин (Видин). Когато отидоха, отборът беше последен, сега още е последен, рекордьор по загуби. Интересното е, че никой не иска да си тръгва доброволно. Аз затова съм написал, че имам чувството, че живея в лудница. Но не са само играчите. И треньорите са там и не искат да напуснат. Целият екип на Любо Пенев не си тръгна с него. Всички са там и ще стоят до края на договорите си това лято.
- Високи са заплатите и им е удобно да не правят нищо и да получават тези заплати, това ли е причината?
- Точно така - удобно е да не правят нищо. Стоят в ЦСКА, знаят, че бездействат, подхилват се на всичко, което става, и вземат хубави пари.Аз мислех, че това може да се прекрати за един ден, ако има воля. По много прост начин - като им се платят парите, които им се дължат. Питал съм много пъти защо не им платим и да си ходят. Казвано ми е, че към момента няма такива средства. Това е истината. Ние предлагаме на играчите да разтрогнат, като подпишат, че ще получат парите в бъдеще време. Естествено, те не искат, защото знаят, че няма да ги получат, и така. Това разваля атмосферата, води до неприсъщи разходи и т.н. Това не създава футбол.
- Да не би случайно случаят на Орлин Орлинов да създава футбол?
- Случаят е такъв. Той се замеси в ужасен скандал, който удари по авторитета на ЦСКА. Ясно е, че има и други такива случаи с него, това се знае в клуба. Всички знаят колко проблемен човек е той, всички знаят, че старши треньорът Андоне не го иска, че и никой друг не го иска, но той стои в ЦСКА.
- Защо в клуб като ЦСКА, за който самите привърженици казват, че има славно минало, традиции, трябва да попадат такива лица, които са позорни за такова име?
- Някой от тайните съветници е обяснил на собствениците, че в предишните клубове - Литекс, Славия и другите, той не е имал спокойствие, но в ЦСКА така ще се развие, че след година ще струва милиони да го продадат.
- Колко му е заплатата?
- Три хиляди лева, това е една от най-малките заплати в ЦСКА
- Интересно - 3000 лв. да е много малка заплата, за да не играеш, да висиш по кръчмите и да биеш жени. А кога усетихте, че започвате да губите чужденците?
- Започнахме да ги гуибм ден след ден, не изведнъж. Видяха какви са реалностите, лошото качество на живот у нас, усещането, че няма сигурност, лошите терени, сняг, кал. Започнаха и проблемите с плащанията им. Кулминацията дойде на мача в Мездра - несериозно отношение в тренировките преди него, слаба игра там, това беше видим развал.
- Какво е положението с чужденците в ЦСКА сега, всички ли си отиват?
- Един Господ знае, дано изкарат до май. Знае се, че си тръгват Митрески, Петре, Панку, Гранден. За съжаление не им се плаща редовно, а трябва, за чужденеца това е важното, той затова е дошъл. Не може да не им плащаш, като си ги извикал, като си подписал. Мотивацията му е заплатата, нищо друго. Това е въпрос на политика - с какви хора ще играеш. С трима чужди или със седем-осем. Но това, със 7-8 чужденци, ЦСКА ли е? Или някаква сборна трупа? Тези какво общо имат с духа, традициите, ценностите на ЦСКА? Те не страдат с публиката, те са чужденци. За заплата, но като и нея не я получават...
- А българските играчи в ЦСКА какво представляват в момента?
- Последните няколко селекции в ЦСКА нанесоха трайни поражения. Защото си взел ядрото на един отбор, но на кой отбор? На Сливен. Взел си 5 от Ботев, но кой е Ботев? Двама от Пирин и двама от Мездра.ЦСКА събира футболисти от отборите, които се борят да не изпаднат.Това е ЦСКА. И преди сме вземали, но какви хора сме вземали? От Берое - Георги Димитров, Петър Жеков, Стойчо Младенов, от Хемус (Харманли) - да, ама Христо Стоичков. Сега е сбиротък. Още по-странното е, че играчите от тези малки отбори, вместо да се радват, че са попаднали в ЦСКА, и да са готови да носят обувките на по-старите, си казват: "Ами като не ни пускат титуляри, по-добрe да се върнем в предишните отбори".
- Кои са тези, кажи имената им.
- По-добре е да не ги травмираме.
- Ние не ги травмираме, те травмират няколко милиона цесекари. Като криете истината за тях, вие обиждате своите привърженици. Не го ли разбирате?
- Така е, затова мач след мач ние не можем да обясним какво става и защо става. Кой е този Спас Делев? Момче със заложби, но с него трябва много да се работи, за да стане титуляр. Той обаче няма търпение. Има желание, но няма търпение. Взехме го от Пирин заедно с Галчев. Той обаче играч за ЦСКА ли е? Или ЦСКА толкова е изпаднал, че играч като Спас Делев им е добър. Позападна ЦСКА, това е истината. Те двамата с Галчев един върху друг да се качат, електрическа крушка не могат да завият, висока им е. От Пирин благодариха, че сме прибрали двамата им най-ниски играчи. Галчев дойде за вътрешен халф, а ЦСКА има там Тошко Янчев, Светльо Петров, Мороз, Маркиньос, Коста Янев и някого пропускам сигурно.
- За Спас Делев колко плати ЦСКА?
- Не знам точно.
- Не за колко се уговориха, а колко платиха?
- Не съм сигурен.
- Много добре знаеш. Кажи, платено ли е нещо и изобщо някога ще бъде ли платено?
- ...
- Благодаря за точния отговор. Разбрах, че нищо не е платено. За колко футболисти още не е платено? Ако се събере цялата сума, която не е платена за играчи, колко ще излезе?
- Сигурно над 3 млн. лева.Но клубовете са щастливи от това, че са прекарали ЦСКА да им вземе играчите.Разчитат, че те ще си вдигнат цената и после ще изкарат едни пари.
- Бързо ще разберат, че прецаканите са те, защото ЦСКА не е мястото, където техните играчи могат да се развият и да получат цена.
- Така ще излезе май. Всички са прецакани.
- Всъщност, за да си подадеш оставката, и ти си разбрал, че в ЦСКА развитие няма да има. Така ли е?
- Притесни ме поредицата нелогични неща, които се случват. Чувствам се изигран - поканен съм да се свърши някаква работа, а никаква работа не се върши. Аз развитие в близко бъдеще не виждам. А да говоря за "План 2018" не ми прилича. Страхувам се от най-близкото бъдеще. То може да е по-лошо от това, което е днес ЦСКА.
- Ти каза, че едни съветници, които не са в ЦСКА, решават всичко. Какво правят тези хора, кои са те, какво общо имат с футбола?
- Лошото е, че нямат нищо общо с ЦСКА. А хората, които са в ЦСКА, носят отговорността. Отнесе го Любо Пенев, избяга Андоне. Вчера ми се обади по телефона Андоне и ме пита: "А ти още ли си там?".Андоне избяга от лудницата, от това, че не се работи професионално.Тези тайни съветници са около собствениците и основната им дейност е да плюят срещу всеки, който работи в клуба. От треньора до чистачката. И да предлагат постоянно някаква идея за кадрови промени. Ето, само за една седмица, за два мача те обясниха, че Зафиров не е добър треньор. И че трябва да му се сложи Димитър Пенев. Слага му се Димитър Пенев. И това са същите хора, които накараха Димитър Борисов да махне Димитър Пенев и да сложи Любо Пенев. После махнаха Любо Пенев.
- Защо Любо стана лош?
- Защото беше прекалено голям професионалист за това, което е в момента ЦСКА и което представляват тайните съветници. Те не могат да го изтърпят. Не могат да го търпят, защото не им дава да управляват. Но мен ме хвана срам, когато видях Андоне как ни разкри. А той просто ни разкри какво представляваме и си тръгна.
- Изиграхте с Левски един позорен мач. След това сте си къркали в "Планета". Какво празнувахте, какво си говорихте?
- Явно някой ни е видял. Говореха - замалко да бием, играхме си много добре - това си говореха.
- Ти имаш ли да вземаш пари от ЦСКА?
- Това не е никакъв проблем. Не повдигам въпроса. За месеците, в които съм работил, не съм получил и стотинка, но това не е важно.
- Но как ви гледат в очите, като не ви плащат? Вие си плащате данък смет, защото "Титан" чисти улиците, а те не ви плащат за работата. Означава ли, че и вие трябва да спрете да плащате данък смет?
- Наистина е криза.
- Защо вземаш чужденци през зимата плюс скъп треньор когато знаеш, че не можеш да им платиш?
- Ами то става ясно. Докарани са, за да свършат една работа, без да им платят. Затова са докарани.
- При Васил Божков имаше ли неплатени заплати?
- При Божков заплатите се плащаха авансово - в началото на месеца за същия месец.
- Какво очакваш сега?
- Първо очаквам утре да е първият ден, в който няма да ми звъни Орлин Орлинов. Да ми каже, че му трябват едни 1000 лева, или да ме пита кога ще го върнат в първия отбор. Обажда се и баща му да ни плаши. Няма да ми се обадят още поне 20 души, които ще ми се наложи да излъжа.
- Много ли ти се налагаше да лъжеш?
- Миналата година за известно време изпълнителен директор беше Пенко Пенков. Той ми каза: "За 3 месеца излъгах толкова, колкото не съм лъгал цял живот".
- Особено по въпроса "кога ще ми платите"?
- То за какво друго да лъжеш. А в генерален план трябва да очаквам някакво чудо.
- Само чудо ли може да спаси ЦСКА?
- Само чудо.
Етикети: