ЦСКА поиска обяснания от Батков с 8 въпроса

Публикувано на: 06.11.2008 12:26

Автор: Макс Финци

©Зар.бг
Къде и откъде са парите?
Управителният съвет на ЦСКА на свое заседание е приел официална Декларация с 8 въпроса към Тодор Батков с очебийни обвинения в укриване на данъци, източване на парични потоци, нерегламентирани парични потоци, укрити парични потоци от трансфери и т.н. Вероятно публикуваният в официалния сайт на "червените" документ е отговор на желанието на Тодор батков за бупличен диспут с Александър Томов.

Ето пълния текст и повдигнатите 8, не 9 въпроса:

Вече няколко месеца се води широка атака срещу ЦСКА. За нас вече няма никакво съмнение, че целта на тази атака е била да се отнеме лицензът на клуба за участие в турнирите на УЕФА в полза на Левски и че това е станало при грубо погазване на законовите норми и добрите практики на ФИФА и УЕФА.

В тази връзка ,предвид неговата публична ангажираност в кампанията срещу ЦСКА, ние нямаме никакво намерение да водим дебат или диалог с президента на Левски г-н Тодор Батков. За пореден път го призоваваме да гледа собствения си клуб и да разрешава нарастващите му финансови проблеми.

От друга страна информационният отдел на ПФК ЦСКА е упълномощен да дава изчерпателни отговори на въпроси на журналисти и фенове във връзка със собствеността на клуба, финансирането на спортната дейност, както и всички други въпроси от широк обществен интерес. ЦСКА пръв започна прилагането на прозрачност и категорично премахване на сивия сектор във финансирането във футболните клубове.

Същевременно ние констатираме, че президентът на Левски г-н Тодор Батков, нападайки постоянно ЦСКА, отбягва закономерни въпроси за собствената си дейност, които са много по-актуални от въпросите за нашия клуб:

1. Декларирани ли са реалните заплати на футболистите на ПФК Левски за периода 2007 - 2008 ?

2. Върху какви суми са осигурявани футболистите на Левски за този период и има ли укриване на данъци и осигуровки?

3. Как да си обясним, че декларираните данъци за 2007 г. 7 г. върху заплатите и социалните плащания на ПФК Левски са няколко пъти по-малко от тези на ЦСКА?

4. Извършвал ли е г-н Тодор Батков и фирми, свързани с него, заменки на земи и гори, които по предварителна информация са довели до източване на бюджетни средства за десетки милиони левове?

5. След като г-н Тодор Батков непрекъснато обвинява ЦСКА заради отношенията на клуба с Кремиковци през 2007 г., може ли да даде официална информация за всички парични преводи между подопечния му клуб и бившия (настоящ) собственик на Левски М. Чорни?

6. Може ли ръководството на ПФК Левски да потвърди, че продажбата на цяла група играчи (някои, от които национални състезатели) в края на 2007 и началото на 2008 г. е станала по реални цени и че по тези трансфери не са окрити данъци?

7. Може ли ръководстовото на ПФК Левски да потвърди, че премиите, отпуснати на играчите им за периода 2007 - 2008, са обложени с данък в съответствие с действащото данъчно законодателство?

8. По какъв начин ПФК Левски е получил безвъзмездно и безсрочно стадион "Георги Аспарухов"?

ЦСКА е готов на публичен дебат по всички тези въпроси, но не и с хора, които прилагат двойни стандарти и се опитват да "играят" футбол с неясни средства и интриги.

Въпросите са приети на заседание на УС на ЦСКА.