Пътепис за Павел Дочев от ЦСКА и Зандхаузен

Публикувано на: 30.09.2010 14:15

Автор: Светослав Костадинов, Кьолн-Зандхаузен

©Проспорт.бг
С Павел Дочев на главната трибуна на "Хардвалдщадион".
В началото на лятото Павел Дочев стана старши на най-успелия български клуб - ЦСКА. Това бе желана промяна. Дочев е бивш играч на "армейците", дълги години играл и практикувал треньорската професия в Германия. Донесе много надежди. А всичко се обърка. Преди месец и нещо напусна, а от три седмици е начело на Зандхаузен от Трета германска лига.

Пълня резервоара с неприятно високата цена на бензина, настройвам сателитния си пътеводител и хуквам на Юг от Кьолн, към Баден-Вюртенберг, където на около 400 км от мен се намира общинският център Зандхаузен, затворен между гигантския културен център Хайделберг, на около 15 минути от него и Манхайм, също на толкова. Недалеч е и Щутгарт.

Електрониката постоянно прави опити да ме свали от скоростния аутобан А6 по обиколните пътища, но се съпротивлявам. След Майнц обаче се предавам на моя сателитен пътеводител и се спускам по спомагателните пътища между невероятно красиви градчета и селца на един от най-известните винарски райони на Германия с уникални масиви. Не само по-южния климат, но и доста песъчливата почва спомага за развитието на този поминък. Дори Зандхаузен съдържа в името си пясъка, а наблизо има и пясъчни дюни.

Но да се върнем на футболната страна. Зандхаузен е създаден през 1916 година и в по-голяма част от историята си се лута в аматьорския футбол. През 2005 година обаче, започва преговори с 1899 Хофенхайм и Астория Валдорф, което да доведе до създаването на футболен клуб Хайделберг 06. Преговорите се провалят, защото "селяните" от Хофенхайм претендират за доминация, докато "селяните" от Зандхаузен и Веалдорф са не по-малко богати. Скарват се и къде точно да бъде построен стадионът на новия клуб Хайделберг 06.

Всичко това обаче води до мощно динамизиране на амбициите. Само след два сезона Зандхаузен е във Втора Бундеслига, построява на практика нов стадион с 12 000 места през 2007/2008 година на мястото на стария. Впрочем, това е много интересна тема, с оглед проблемите на ЦСКА. "Хардвалдщадион" не е построен около, а в сърцето на природен парк с особено значение. В него дори битуват видове с особена степен на защита, но затова по-късно. Работата е там, че Зандхаузен дръпва мощно, но Хофенхайм не стои по-назад.

Историята на Хофенхайм е известна, а Зандхаузен губи мястото си във Втора Бундеслига преди година. Босът Юрген Махмайер реагира това лято и възлага на треньора Франк Лайхт да върне отбора във Втора Бундеслига за начало. И за да не страда наставника, му купува или привлича свободни общо 15 нови играча. Младият 38-годишен треньор започва много лошо сезона и това принуждава Махмайер да се обърне за помощ към Павел Дочев, който току-що се е завърнал от България. Дочев приема предизвикателството, отново като в ЦСКА, без да познава конкретната обстановка и се хвърля в боя.

Денят е вторник, 28 септември. Павел Дочев има рожден ден, става на 45. Вече съм на "Хардвалдщадион". Той има видеоразбор и изчаквам, а служители на клуба любезно ми отделят внимание, проявяват грижа да не ми е скучно и вече знам доста за трудната ситуация. Отборът е едва с 10 точки и почти невъзможно да атакува Втора Бундеслига. Показват ми стадиона. Съвсем модерно и по немски рационално направено съоръжение. Тревното покритие е от възможно най-висок световен клас.

Отдавна е прехвърлило времето за обяд. Хората от кетеринга изчакват състезателите търпеливо, за да ги нахранят преди втората тренировка. Сменям набързо няколко думи с Франк Льоних, капитан на отбора. По-скоро акт на любезност. През лятото неговото име също се свързваше с ЦСКА. Той предпочете проекта на Зандхаузен.

Ето го и рожденикът. Поздрави. Помага ми и това, че се познаваме от няколко години и не е нужно да изпадаме в протоколни обяснения.

Заговаряме се не за отминалите 45 години, а за ЦСКА. Той разказва без дума злоба или някаква форма на негативизъм. Сега знам повече. Това ми помага да уважавам по-силно Павел Дочев. Подробностите ще оставя за себе си. Един от моите учители казва, че заради миг слава не си струва да сринеш градено с десетилетия. Толкова. Ще кажа само, че Дочев обича и более за ЦСКА. Всичко останало са обстоятелства. И не бива тези обстоятелства да го омърсяват.

За Зандхаузен Павел Дочев е загрижен. Сами по себе си момчетата са талантливи и работливи, но не съумяват да се сработят като отбор. Показват преумореност. "Аз очаквам с много надежди двуседмичното прекъсване след 2 октомври", казва Дочев. "То ще ми даде време за целенасочена работа, но Втора Бундеслига сега изглежда вече почти мисия невъзможна. Но тя трябва да се следва, за да се подобрят резултатите. Защото тези хора го заслужават. Притежават извънредна амбиция за нещо повече във футбола и влагат безрезервно средства в отбора и условията за работа. Колкото и да е трудно, чувствам подкрепа и това ми дава сили да се концентрирам", казва доскорошният наставник на ЦСКА.

Той стиска палци на "червените" от София да изненадат Европа и напук на несгодите да напишат още хубави страници от историята на клуба. Той не би завиждал и не би съжалявал. Той ще се радва. На своите момчета, преминаващи наоколо в червени анцузи, от Зандхаузен на 45-ия си рожден ден Павел Дочев пожелава да бъдат войници докрай и да започнат изкачването към върха. Така и той би получил най-добрия си подарък за юбилейния рожден ден.

Докато пием кафе и разговаряме кротко в едно уютно място наблизо, разговорът ни се прекъсва през минута-две ту от България, ту от Германия. Честитят му празника.

Разделям се с Павел Дочев час преди втората му тренировка. Той е видимо спокоен и уверен. Няма онзи тревожен вид от София. Преминаващите го разпознават и поздравяват.

Потеглям, но след 100 метра се сещам да спра и да снимам един предупредителен пътен знак. А той е за преминаващи... жаби (виж галерията от снимки). Жаби от защитен вид. А това е само на 100 метра от стадиона. За останалия дивеч изобщо не отварям дума. Казвам го заради проблемите на ЦСКА и прокламираните притеснения за защитената среда, ако започне строителството на нов стадион. Очевидно, решения винаги има.