Полковника: Пол-Европы прошагали, пол-Земли

Публикувано на: 24.12.2010 11:53

Автор: Проспорт.бг

©sevastopol.su
Президентът Александър Красилников, Ангел Червенков и бойното знаме.
От следващия месец начело на украинския елитен Севастопол ще застане последният шампион на България и уважаван треньор Ангел Червенков. Късно вечерта в четвъртък наставникът се прибра, след дълги премеждия с полет през Букурещ, заедно с нашия издател Петьо Костадинов - Полковника. Бившият шеф в ЦСКА бе неотлъчно до Червенков и сам проведе преговорите, но оказва се, че нашите хора са имали не само футболни преживявания на Кримския полуостров, в града-герой.


-  Накрая у дома?
-Както пише поетът Владимир Тухманов, в моя любима песен за победата: Пол-Европы прошагали, пол-Земли, — Этот день мы приближали как могли.

- А стигнахте ли до победата?
- Трябва да призная, че такова нещо ми се случва за първи път. Уж бяхме на преговори в чужбина, а се чувствах у  дома. Не само във футболно отношение.

- Какво имате предвид?
- Почувствах се странно, още с кацането. Все едно бях идвал там много пъти. Усетих същото и като влязохме в Севастопол. Вероятно защото аз обожавам историята и знам, че Крим е населяван от огромна маса прабългари през 5 век. По-късно хиляди българи бягат от робство именно там. Нашите революционери учат там или наблизо. И днес има много голяма българска общност от изселниците отпреди около два века. Във всеки случай за кратко време бях довършен в един ресторант. Не вярвам да е било от умората, но едва сдържах емоциите си, за да не натоварвам толкова с тях останалите. Настаниха ни в хотел "Делфин", който е изпълнение  на  живота  на няколко века. Влизаме посреднощ в ресторанта, а той, като щаб на царската армия от 19 век. Какво ли нямаше по стените. Седнахме, а погледът ми бе привлечен от далечната стена, където имаше две бойни знамена. Едното бе на войскова част от Кримската война (срещу турците) от 50-те години на 19 век, а пред другото застинах. Наистина преживях емоционална експлозия. То бе награда за войскова част, като бойно знаме, заради  подвизите във войната срещу Турция от 1877-1878 година. Нашата освободителна война. Не наслагвам и грам национално противопоставяне. Аз съм далеч над тези неща. Но се почувсвах уникално. Беше някак не съвсем на място да целуна знамето, а исках. Затова поне го снимах с телефона си. Има и още много за разказване. Наистина бях у дома.

- Какъв клуб всъщност е Севастопол. Те са обсолютни новобранци в елита на Украйна?
- Това е много млад клуб, който от 2002 година насам е изкачил всички етажи на футболната стълбица в Украйна. В някаква степен ми напомня възхода на Литекс, но за разлика от ловчанлии, в Севастопол не е имало традиционен клуб в професионалния футбол и всичко е започнало от абсолютна нула. Големият духовен водач на този проект и голямото сърце на клуба е неговият президент Александър Лвович Красилников. Много енергичен и харизматичен човек. Разбира се, поради отсъствие на опит и традиция има още много за доизграждане, но хората са добри, работливи и отдадени на идеята. Скоро ще си имат своя стадион. С очите си видях терен, сравним с английските образци, съблекални на европейско ниво, база край Симферопол,пред която можем да се поклоним. Световно качество. Има и още много. Във всеки случай предизвикателството за нашите хора ще бъде много сериозно. Гради се всиччко по всички фронтове, а те пък не познават отбора. Сега на Ангел ще се наложи да изгледа 20 мача на запис.

- Кои ще бъдат в екипа на г-н Червенков?
- Преди това бих искал да добавя, че шапката в организацията се допълва от руската "Смарт груп", а Алексей Пертин от тази група е вице-президент. Знам, че за футболните хора това е просто информация, но за хората от сериозния бизнес е ясно за какво говоря. Иначе на въпроса. Асистент на Ангел ще бъде доцент-доктор Марин Гъдев. Всички го познавате от ЦСКА и националния отбор, както и от спортната академия. Ивайло Котев ще отговаря за футболното разузнаване, анализ и координация с дублиращия отбор и детскоюношеските формации. Познавате го отлично от ЦСКА, знаете и за неговия опит, като директор на детско-юношеската школа на армейците. Досегашният старши на севастополци Олег Лешчински ще бъде първи асистент на Ангел. Остава треньорът на вратарите и докторът.

- Можем ли да очакваме български играчи в Севастопол?
- Точно в този момент това не е тема. Светкавично трябва да се направи оценка на състоянието на отбора. На място разговаряхме дълго по тези въпроси. Във времето, ако има състезател от нашия шампионат, който може да бъде полезен, защо не. Но е добре да се знае, че ние познаваме отлично българските играчи и е хубаво всички ентусиасти да престанат да звънят и да ни вадят от концентрация. Сега никой не мисли за трансфери.

- Отборът трябва да се спаси от изпадане?
- Да и именно поради това ще поработим денонощно и по празниците за да оценим състоянието. Веднага след това ще се потърсят резерви в самия украински шампионат, защото при тази ситуация няма време за адаптация. Ако все пак има българин, който може да помогне, то едва ли президентът Красилников ще се откаже. Но пак предупреждавам. Не сънувайте излишно милиони. По-добре си празнувайте.

- Добри ли са финансовите условия на българския екип?
- Те са такива, каквито допуска стандарта на този млад клуб. Те са такива, каквито сме ги приели. Може да ви звучи прекалено идеалистично, но ние имаме и морален ангажимент на това наистина свято за нас място. Бях очарован, че минути след като от Севастопол обявиха Ангел за старши, то веднага на президента Красилников позвъниха щастливи нашите българи там. Те имат асоциация и помагат с каквото могат, а председателят на Асоциацията на българите в Украйна е депутат в украинския парламент. Както самият Красилников впрочем.

- Значи в чужбина, като у дома?
- Така излиза. И ще бъда настина щастлив ако успеем да помогнем. Сами разбирате, че екипът на Ангел има и друг избор на делеч по елитно място, но защо пък да не помогнем у "дома". За провал никой от нас не мисли. Ние всички сме кадри на ЦСКА. А това означава, че второто място е провал. Сега шампионската титла за Севастопол е неговото спасяване от изпадане. И аз го желая на Ангел и екипа му, на моите нови приятели. Ясно е, че ще помагам денонощно. Защото така ми харесва.

- Какво си пожелавате за Коледа и Нова година?
- Здраве, здраво и щастливо семейство, здрави и щастливи приятели, нови приятели и сериозен инвеститор за Проспорт.бг. А на всички - бъдете здрави и позитивни! Мислете с добро!