Почина легендарният Професор Райко Петров

Публикувано на: 16.02.2011 16:13

Автор: Проспорт.бг

©bul-wrestling.org
Почина легендарният борец, деятел и светъл ум Професор Райко Петров.

Биография

Роден е на 26.07.1930 г. в Славовица, Великотърновски окръг. Завършил е Националната спортна академия "Васил Левски".

Работил е 15 години като треньор на националния отбор по свободна борба и е подготвил първите олимпийски и световни шампиони в българския спорт. Има значителни научни и приложни приноси във формирането на прославената българска школа по свободна борба.

Работил е като председател на Българската федерация по борба от 1969 до 1990 година, зам. председател на Българския съюз за физическа култура и спорт, член на Българския олимпийски комитет, директор на институт по психология, зам. директор на ЕЦНПКФКС, ръководител на катедра "Борба-джудо" и ректор на Националната спортна академия.

В продължение на много години е бил зам. председател на ФИЛА, ръководител на Техническия комитет и на Висшата треньорска школа по борба, както и на научната, треньорската и медицинската комисии. Работил е и в Изпълнителния комитет на Световния съвет за наука и спорт (СИЕПС) към ЮНЕСКО. Като треньор и спортен деятел е участвал на 12 поредни летни олимпийски игри.

Избран е за лауреат на "Международната зала на славата по борба"- Оклахома, САЩ.

Професор Райко Петров е автор на повече от 300 научни публикации, 62 от които са книги. Много негови трудове са издадени или преведени на френски, английски, испански, немски, руски, арабски, италиански, персийски, унгарски, полски, румънски, иврит и други езици.

Проспорт.бг се прекланя пред светлата памет на легендарния български спортист, деятел, преподавател и човек!