Сър Алекс завъртя 50 години във футбола

Публикувано на: 14.11.2008 21:19

Автор: Гаро Тахмисян

©в. "Сън"
Утре Сър Алекс Фъргюсън ще навърти точно половин век във футболната игра. На 15 ноември 16-годишният тогава Алекс дебютира за шотландския Куинс Парк срещу Странриър, за да достигне признанието за най-голям клубен специалист в света и да получи за заслугите си към играта титлата "сър".

Още в началото проявява характер и почва да спори със своя треньор Макнайт за собствената си позиция. Влиза в конфликти, съвсем не му върви по вода, въпреки репутацията на голям талант. Играе последователно за Сент Джонстън, Дънфърмлин, Рейнджърс, Фалкирк и Еър Юнайтед.

Далеч по-значими са резултатите му като треньор. Започва кариерата си в аматьорския Ийст Стърлиншир през 1974 година, преминава през Сент Джонстън, за да дойде първият му звезден момент с Абърдийн.  С "доновете" той буквално разбива хегемонията на Селтик и Рейнджърс. За 8 години прави умопомрачителен рекорд, като печели 3 пъти шампионата, 4 пъти купата на Шотландия, веднъж на Лигата. Победител е в турнира за купата на УЕФА, печели и Суперкупата на УЕФА. В периода 1985-1986 година освен мениджър на Абърдийн е и треньор на националния отбор на Шотландия.

За да дойде 1986 година и да постави началото на една цяла епоха.

За него сър Боби Чарлтън си спомня: "Когато беше в Абърдийн, той разби всички стереотипи. Гледах победата над Реал и го наблюдавах. Тогава си помислих, че това е нашият човек, това е, което търсим в Манчестър Юнайтед".

Нататък историята е известна. И така 50 години.