Литекс и ЦСКА играха топ футбол в Ловеч

Публикувано на: 10.04.2011 22:54

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Литекс и ЦСКА завършиха справедливо наравно в Ловеч - 0:0, но играха топ футбол и дадоха надежда за по-добри дни на играта в България.

Напълно в съответствие със заключението на националния селекционер Лотар Матеус, че това са двата най-добри отбора в родината, избраниците на Любо Пенев и Милен Радуканов предложиха мач с темпо на нивото на най-добрите образци на Стария континент. Пресата, която наложи ЦСКА още от първите минути не даде възможност на Литекс да се изнесе напред почти половин час. В центъра на терена Маркиньос, Тодор Янчев и Борис Галчев бяха пълни господари и не дадоха на офанзивните играчи на домакините да си вземат въздух.

Още в осмата минута Христо Янев влезе грубо и получи жълт картон, но път си извади средния пръст на лявата ръка и се наложи да напусне терена, заменен от талантливия младок Руменов.

Пред съгледвачите от различни европейски първенства Спас Делев бе като с турбонадув по фронта на атаката, подкрепян много силно от Александър Тонев и Грегъри Нелсън през първата част. От другия лагер пред погледите на скаутите отлични изяви имаха Дока и вездесъщият в отбраната на Литекс национал Бодуров.

Втората част продължи по същия начин, като с някои рокади на Любо Пенев, особено със смяната на Папа Диуф даде повече възможности в атака за Литекс. Там се усети влизането на опитния Светослав Тодоров. Отлично го подкрепяха младоците от халфовата линия Георги Миланов и Руменов.

В 79-ата минута Маркиньос, който малко преди това бе преместен на върха на атаката на ЦСКА пропусна най-чистото положение за гол, като прехвърли стража на Литекс, но фалцираната топка се хлъзна покрай дясната греда. Почти веднага след него Джерманович от обратния лагер не успя да опъне мрежата на Караджов от 3 метра.

За да е пълна картинката от емоции Борето Галчев си извади глупав втори жълт, съответно червен картон три минути преди края и остави червените с човек по-малко, един от които куц.

Специални адмирации за мъжество заслужи националът Коста Стоянов, който изигра последния половин час на един крак при много силни болки в десния. Радуканов обаче не го замени, като разчиташе, че свръхофанзивната игра на ЦСКА няма да създава много работа за Стоянов.

Без никакво съмнение това бе един от най-качествените двубои на шампионата и дава надежди, че може да доживеем и по-добри дни по българските терени.

Отлична работа на рефера Таско Тасков, който спести някои картони в името на футбола, бе категоричен в отсъжданията и безкомпромисен в диалога с играчите. Отлична физическа подтоговка. Един от малкото, които не се "търкалят" от ояждане по терените на "А" група. Асистентите също бяха на нивото на мача.

Двете агитки си размениха традиционини пиперливи реплики, но като цяло се държаха футболно. Феновете на ЦСКА отново бяха хиляди зад гърба на любимия отбор при гостуване.

Това беше футбол.

Литекс - ЦСКА красиво 0:0.

Етикети: ЦСКА, знаме, фенове