Митко Евтимов очарова Нотингам и подписа

Публикувано на: 15.04.2011 16:55

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Ник Маршал, Димитър Евтимов и Димитър Хаджиев на "Сити граунд"
Вратарят Димитър Евтимов положи подпис под договор с Нотингам Форест и от първи юли официално ще премине в редиците на двукратния европейски клубен шампион.

Привличането на талантливия страж на Чавдар от Етрополе и Академия "Христо Стоичков" бе дълъг процес от наблюдения и тестове, стартирали на българска земя още в края на 2009 година. След това Митко бе три пъти в Нотингам, като при последната си визита дори игра при гостуване на Нюкасъл от Резервната Премиер лига, загубено с 0:1.

През август, миналата година, вратарят бе тестван от гранда Манчестър Юнайтед и тренира редом с легендарния Едвин ван дер Сар. Младокът получи отлична оценка за потенциала си и продължи работа по специална програма под ръководството на младия треньор Веселин Яневски. Талантът на Евтимов изостри апетитите на редица европейски клубове, сред които 3 тима, печелили шампионската титла на Стария континент и един Купата на носителите на национални купи и Суперкупата на Европа. Единият от отборите дори предложи преди около месец Димитър да премине веднага с професионален договор, като трети вратар.

Специалистите, замесени в обгрижването на състезателя, прецениха, че за неговото развитие ще бъде най-вярно да премине в спокойната среда и отличните условия на Нотингам. Такова бе и желанието на вратаря.

Двата клуба се споразумяха сравнително лесно по трансфера на Евтимов и в много конструктивен тон стигнаха до подписването на договор. От името на Чавдар подпис положи изпълнителният директор Димитър Хаджиев, а за Нотингам шефът на академията и член на борда на директорите на Нотингам Форест Ник Маршал. Това е и първият трансфер на Академия "Христо Стоичков" и ПФК Чавдар зад граница.

Минути след официалната част по телефона от Бразилия се обадиха сърцето на проекта в Етрополе и почетен президент Емил Димитров и легендарният Христо Стоичков, за да поздравят и пожелаят успех на младата надежда на българския футбол.

По настояване на клуба от града на Робин Худ вратарят ще замине на 28 април за новия си тим, за да може да се адаптира максимално бързо и да бъде напълно готов за следващия сезон. Голямо предимство за 17-годишния страж е, че той говори много добър английски език и няма да има никакъв проблем с комуникацията.

Митко се прибира около 3.30 часа сутринта в неделя, а в 4.15 вече трябва да бъде на Терминал 2 на Летище София, за да замине с националния отбор, родени 1993 година, за Германия.

Димитър Евтимов:
"Нямам думи. Очаквах да се случи, защото вярвах в силите си, а и хората показваха, че имат изключително позитивно отношение към мен и играта ми. Със сигурност престои много по-трудното, но не мисля да бъда в Англия на екскурзия, а за да защитя своето място в големия футбол. Вярвам в това и благодаря на всички, които ми помогнаха и повярваха в моя потенциал в България. Специални благодарности на господин Емил Димитров, на Христо Стоичков, на Веселин Яневски, на Атанас Атанасов и на всички до един, които са дали по нещо за изграждането ми досега."

Димитър Хаджиев:
"Много съм щастлив. 41 години съм във футбола. Подписвал съм всякакви договори, но това е нашият първи зад граница и то с двукратниия европейски шампион. Впечатлен съм от професионализма на хората, от условията за работа, от всичко. Вярвам в Митко и от сърце му желая да успее в големия футбол."

Антоанета Тодоранова, майка на играча:
"Това е много специален момент. Аз съм една безкрайно щастлива майка, защото това, което се случи, е сбъдната мечта на детето ми. Искрено благодаря на господин Емил Димитров и Христо Стоичков, че преди две години ни убедиха да изпратим сина си в Етрополе. Пожелавам му да бъде здрав. Аз не се съмнявам, че той ще работи много за мечтата си и ще успее."

Ник Маршал:
"Много вярваме, че взехме правилното решение. Димитър се пребори с изключителна конкуренция и очакванията към него са огромни. Ние вярваме в него."

Петьо Костадинов, посредник по сделката, довел Нотингам в Етрополе и нещатен скаут на клуба от Англия:
"Припомних на англичаните, че преди повече от 30 години българският ЦСКА спря славния им път в Европа и им пожелах с българин в състава да възродят славната си история и да печелят титли. Вчера имах рожден ден. Днес си получих подаръка. Благодаря!"


Това е Димитър Евтимов:

Роден е на 7 септември 1993 година в Шумен;
Висок - 191 см;
Състезателно тегло - 83 кг;
Започва да тренира във ПФК Волов от Шумен;
През 2009 година е закупен от Чавдар;
Двукратен шампион на България през сезон 2009/2010 година, съответно с отборите на Чавдар до 17 и до 19 години;
Има 7 официални мача през този сезон за представителния отбор на Чавдар.
Национален състезател при родени 1993 година.

Източник на снимките: ПРОСПОРТ.БГ