Трансферът на Жуниор Мораеш в ЦСКА видгна буря над Балкана

Публикувано на: 19.06.2011 15:40

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Грандиозен скандал се завихря около новото попълнение на ЦСКА Жуниор Мораеш. Бразилският нападател подписа вчера договор с “червените” за 3 години.

Новината дори беше потвърдена официално от сайта на клуба. Новините от Румъния обаче са съвсем други. Босът на Глория Бистрица, бившият клуб на Жуниор Мораеш, Жан Пядурану, твърди, че няма как футболистът да има договор с ЦСКА. Негово изказване е публикувано в “Газета Спортурилор”.

Причината е, че футболистът все още няма нужния документ, с който да бъде картотекиран от страна на българския тим. Жуниор Мораеш в момента е със спрени състезателни права от Глория Бистрица. Това е така, тъй като румънският клуб съди Металург (Донецк) за трансфера на футболиста. Спорът е отнесен във ФИФА, която ще вземе решение в началото на юли.

“Мораес все още няма зелена карта(б.р.-за Украйна), нищо не е разрешено, ЦСКА няма как да го картотекира. Те трябва да поискат разрешение от нас. Жуниор Мораеш е в Румъния, а не в София”, заяви президентът на Глория Бистрица.

“Трансферът на Жуниор Мораеш се превръща в сапунена опера. Въпреки че на юг от Дунав съобщиха, че бразилският футболист е подписал с ЦСКА, Жан Пядурану твърди точно обратното”, пише още румънското издание.

Сагата около бразилеца е заради съдебен спор между Глория Бистрица и Металург (Донецк), на когото румънският тим е продал футболиста през февруари за 1,25 милиона евро. Украинците обаче явно не са платили исканата трансферна цена и от Глория са отнесли случая във ФИФА, с което са спрели състезателните права на Жуниор Мораес. Въпросният футболист е искан от боса на Стяуа Джиджи Бекали, но няма как до го вземе, тъй като все още има съдебен спор и Глория претендира да си го върне. Бекали обаче използва вратичка, при която бразилецът подписва с ЦСКА, а след това “червените” дават под наем играча на Стяуа, напомня romanian-football.com.

Пояснение на Проспорт.бг
: Румънските колеги са се предоверили на коментара от Бистрица. За да имат претенции за плащане от Металург и вече спор във ФИФА, това означава, че Глория е подписала договор с тима от Донецк, играчът също. Миталург не е успял да извади работна виза за играча и не е извършил плащането. Бистрица има право на претенции, а играчът остава в "увиснало" положение и не може да играе през пролетта, не му плащат и заплата, защото няма право на труд на територията на Украйна. Неплащането не е основание за анулиране на договора и състезателят не е собственост на тима от Бистрица. Северните съседи неслучайно са отнесли въпроса във ФИФА.

Вероятно агентът на нападателя Джовани Бекали е постигнал договорка с Металург и на това основание е подписал договор с ЦСКА. Със сигурност жълтата карта (б.р.-състезателният сертификат), на играча е в Украинския футболен съюз. Освен това ФИФА сама регламентира такива случаи, като казва, че финансови спорове между клубовете по трансфера на един състезател не могат да ограничат неговото право на труд.

Във всeки случай има повод за емоции. И от двете страни на Дунав. От двете страни на Балкана.