Посланик на САЩ: Божков и Батков са гангстери

Публикувано на: 19.07.2011 22:48

Автор: Проспорт.бг

©images.ibox.bg
Нови документи с български адрес се появиха в Уикилийкс. През 2009 година временно изпълняващият длъжността посланик в България Джон Ордуик съставя списък с най-търсените престъпници у нас. Грамата му е оценена високо лично от Хилари Клинтън.

Американският дипломат започва доклада си до Клинтън с известната поговорка, че в България мафията си има държава. По времето, когато е писана грамата, ГЕРБ вече са на власт. Дипломатът обаче осведомява шефовете си, че прелитащите кортежи на така наречените "мутри" по улиците на София не са рядкост.

В класацията на Ордуик един от най-богатите българи Васил Божков с прякор Черепа е квалифициран като "най-печално известният гангстер". Американците смятат, че той бързо напуска бизнеса с организираната престъпност. След Черепа в "Списъка на Ордуик" са Братята Маргини и Братя Галеви, Златомир Иванов-Баретата, адвокатът със здрави политически връзки Тодор Батков, наричан Борат, и контрабандистите Пилето и Пръча.

Щатският дипломат пише, че българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. Заключението, което прави Ордуик преди две години е, че обвинение и присъда поне по едно дело, ще е голям успех, цитира текста bTV  в централната си емисия.

Припомняме, че Васил Божков бе собственик на ЦСКА, след преврата на Любослав Пенев срещу  Мултигруп през юли 1999 година, а адвокат Батков притежава Левски, като продължение на ерата на изгонения от България Майкъл Чорни.
Етикети: