Весела Лечева се срещна с Жак Рох

Публикувано на: 28.11.2008 15:37

Автор: Костадин Савов

©Антон Станков
Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева участва в Биариц  (Франция) в неформална среща между министрите на спорта в страните - членки на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на ДАМС.

За значението на форума е показателен фактът, че в работата му взеха участие Жак Рох - президент на МОК, Сеп Блатер - президент на ФИФА, Мишел Платини - президент на УЕФА, Ян Фигел - еврокомисар, отговарящ за спорта и Джон Фейхи - президент на УАДА.

Основните теми на дискусиите бяха формулирането на спецификата на спорта като самостоятелна дейност в ЕС, финансирането, борбата с допинга и ролята на ЕС в УАДА.

Специално внимание бе отделено на лицензирането на европейските футболни клубове и въвеждането на задължителни правила за финансов феър плей. Бяха обсъдени регулацията на трансферите, както и по-точното регламентиране дейността на спортните агенти.

Дискутирано бе и предложението на ФИФА и УЕФА за въвеждане на задължителен брой млади играчи от собствената школа във всеки футболен клуб, известно като правилото 6+5.

В разговорите си с Жак Рох и Сеп Блатер Весела Лечева разви принципната българска позиция за ускоряване на въвеждането на нови правила и стандарти във футболните клубове, както и за
коректни правни интерпретации на понятието "специфика на спорта".

Президентът на УЕФА Мишел Платини благодари специално на Весела Лечева за подкрепата, която получава.