В Германия: Не сме вземали допинг през 1966

Публикувано на: 08.10.2011 22:43

Автор: Проспорт.бг

©Интернет
Двама футболисти от състава на ГФР за световното първенство през 1966 година отрекоха твърденията, че в състава е имало нарушение на правилата за приемане на забранени вещества с лекарство за настинка.

"Много се смях, когато чух тази информация. В този момент едва не катастрофирах с колата. Обвиненията са смешни", заяви бившият защитник Вили Шулц. "Никога не бях чувал за това. В националния отбор не е имало употреба на допинг", добави Юрген Грабовски, който има 44 мача за Бундестима и е играл на две световни първенства.

Няколко футболисти от националния отбор на ГФР, участвали на световното първенство през 1966 година в Англия, са употребявали допинг, съобщи британският вестник "Сън" преди няколко дни. Това става известно 45 години по-късно, след като историци от берлинския университет Хумболдт са открили писмо на тогавашния началник на медицинската служба на ФИФА.

В писмото той потвърждава, че в трима неназовани футболисти от отбора на ГФР е било открито забраненото вещество ефедрин.

Световното първенство през 1966 година е първият турнир в историята на футбола, на който се прави допинг-тест. На финала на този Мондиал Англия побеждава ГФР с 4:2 след продължения.