Бивши приятели: Наричаме го Кокаин Боевски

Публикувано на: 28.10.2011 09:42

Автор: Проспорт.бг

©24chasa.bg
Гълъбин Боевски
"На Гълъбин от известно време му викаме Кокаин Боевски". Така вече бивши приятели на олимпиеца коментираха ареста му в Бразилия. Световният шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски бе арестуван с кокаин в Бразилия в началото на седмицата.

Според близките му олимпийският ни шампион най-вероятно е станал муле на кокаин за Западна Европа, защото всеки месец пътувал заедно с дъщеря си отвъд океана заради тенис турнири, в които тя участва. В последните няколко години той и семейството му затънали в дългове, а трябвало и да отделят много средства за тренировките на малката Сара. Така най-вероятно той е попаднал в банда за трафик на дрога от Южна Америка. МВР и чуждите служби също разработват група за наркоразпространение, в която участват и българи.

Печалбата е изключително привлекателна за когото и да било. Кило кокаин в Бразилия струва около 3000 долара, докато същото количество в Европа стига между 60 и 90 000 лв., казват полицаите, работещи по случая.

По данни на разследващите олимпийският шампион по щанги Гълъбин Боевски бил въвлечен като муле в схема за трафик на кокаин заради стари дългове от над 200 000 лв. В края на 2002 г. щангистът основал фирмата си "Боевски 2000" в съдружие в "Ривела" ООД, собственост на кръга около врачанския хазартен бос Валтер Папазки. Папазки на практика финансира изграждането на първия фитнес клуб на Боевски в сградата на Националния стадион "Васил Левски", като предоставя 234 000 лв. През 2003 г. Боевски отваря вратите на фитнеса си.

И досега обаче фитнесът не излиза на печалба. Когато Валтер Папазки влиза в затвора през лятото на 2009 г. с 10-годишна присъда за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата, Боевски става едноличен собственик на фирмата си. По-късно става ясно, че фирмите на Папазки са прехвърлени на офшорки в Панама от кръга на бившата групировка ВИС.

Твърди се, че на практика заради дълга Боевски е станал заложник на новите собственици на фирмите за хазарт на Валтер Папазки. Част от регистрациите на фирмите е в щата Олбъни, близо до Ню Йорк, показва справка в електронните регистри. Независимо че Боевски отваря втори фитнес клуб "2 fit by Boevski" в мола на бул. "Цариградско шосе" фирмата му продължава да инкасира загуби, показват годишните отчети на дружеството "Боевски 2000".

През 2009 г. те са 12 000 лв., а през 2010 г. - 15 000 лв. Загубата на фирмата продължава да бъде прехвърляна в бъдещи периоди от време, пише "Стандарт".

Най-вероятно тези пари са направили Боевски заложник на дилърите на дрога, предполагат полицаите.