ЦСКА следи австралиец от Хърватия, който е национал на Сърбия

Публикувано на: 05.11.2011 08:29

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
ЦСКА се оглежда за попълнение от екстракласа - 30-годишния Иван Ергич. Дефанзивният халф е родом от Шибеник (Хърватия), но е израснал в Австралия, откъдето има паспорт. Бил е 4 пъти шампион на Швейцария с Базел (202 мача, 31 гола) и веднъж на Турция с Бурсаспор (58 мача, 9 гола), където е играл редом с Димитър Иванков.

Първият европейски клуб на Ергич след австралийския Пърт е Ювентус, но там няма нито един мач. В кариерата си австралиецът успява да заслужи да е капитан на Базел в златните години на швейцарския клуб. Ергич избира да играе за Сърбия, след като има възможност да каже "да" на Австралия и на Хърватия, от където са родителите му. Благодарение на "плавите" той игра на Мондиал 2006 (общо има 11 мача за Сърбия). Известен е като поклоник на идеите на Карл Маркс.

При евентуален подпис с ЦСКА Ергич ще попълни един от проблемните постове на "Армията". Капитанът Тодор Янчев и Борис Галчев са единствените дефанзивни халфове в отбора. Контузия или наказание на един от двамата поставя в шах треньорския щаб.

"Като дете живеех на фронта, когато имаше война между Сърбия и Хърватия - разказва Иван в интервю пред австрийския сайт "Балестретер", цитиран от в. "Труд". - Първо избягахме в Белград, а после в Австралия. Чувствам се югославянин, повечето неща от стария режим бяха позитивни."

Засега ЦСКА не потвърждава за интереса. А последният отбор на Ергич е Бурсаспор. Още тогава халфът е бил вариант да подсили "червените".