Димитър Христолов не иска да остане при "извънредните ситуации"

Публикувано на: 02.12.2008 14:53

Автор: Гаро Тахмисян

©plovdiv24.bg
Димитър Христолов не иска повече "на баир лозе"
Димитър Христолов е отказал на новите собственици на Ботев да влезе отново в Съвета на директорите, разкриха близки до все още действащия президент на „канарчетата". В последните няколко седмици Ирена Кръстева, синът й Делян Пеевски и хората около тях, които са най-вероятните нови собственици на Ботев, са предлагали на Христолов да заеме едно от трите места в управленския орган, съобщава Пловдив24.бг.

Досегашният собственик на „канарчетата" обаче е отказал предложението, въпреки че и след сделката ще има не малък процент от акциите на клуба. Отказът е поставил Кръстева, Пеевски и компания в патова ситуация, тъй като все още не са решили, кои да са тримата, които ще заемат местата в Съвета на директорите. Има огромна вероятност единият от тримата, които на практика ще управляват клуба да е Христо Андреев, който бе посредник по сделката, а в момента се занимава с разпределяне финансите в клуба.

Преди няколко дни се появи информация, че президента на клуба ще бъде позната футболна личност. Очаква се обаче на практика длъжността президент да не означава непременно собственик на клуба и да се действа по схемата в Литекс, където президентът изпълнява само ръководна длъжност без да има дял в собствеността.

Междувременно се разбра, че подписаният договор за продажбата на клуба автоматично влиза в сила след Общото събрание на 18 декември и е почти невазможно да бъде развален, ако двете страни изпълняват всички точки по контракта.

Ирена Кръстева е собственичка на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" и "Меридиан мач", а в последните няколко дни се заговори за сделка, с която ще придобие вестник "Експрес", телевизия ТВ7 и регионалния великотърновски вестник "Борба".

Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който е заместник министър в Министерството на извънредните ситуации на Емел Етем, навлизат все по-сериозно и на медийния пазар, след като са на път да закупят още един вестник и телевизия. Кръстева е съдружничка и с Цветан Василев, който е шеф на Корпоративна търговска банка и който също бе спряган за собственик на Ботев.

Според запознати Кръстева се е насочила към мажоритарния дял от акциите на ИПК „Родина" и почти е изпълнила целите си. Има огромна вероятност покупката на Ботев също да е минала чрез ИПК „Родина", но това обаче ще стане ясно след 17 дни.

Другият вариант за фактическия нов собственик на Ботев е „Нова Българска медийна група холдинг" ЕООД, с което се покрива изнесената информация, че именно софийски холдинг е собственик на „канарчетата". Това е дружество, което държи собствеността на повечето от вестниците на Ирена Кръстева. В предмета на дейност на холдинга, който е с последна променя на 8 април 2008 г., е записано, че могат да бъдат придобивани и управлявани български и чуждестранни дружества. По този начин безпроблемно този холдинг може да бъде обявен за собственик на голяма част от акциите на ПФК „Ботев-1912 Пловдив" АД на предстоящото Общо събрание на 18 декември.

За голяма изненада може да се приеме вариант, в който Ирена Кръстева не фигурира като собственик във фирмата, с която Димитър Христолов е сключил сделката за продажбата на Ботев.