Български мегашампион наследи 400 млн. долара

Публикувано на: 13.11.2011 15:41

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Валентин Йорданов
Валентин Йорданов е наследил около 400 милиона долара от състоянието на фамилия Дюпон, стана ясно днес. Един от най-великите борци за всички времена в света и Президент на Българската федерация по борба, както и неговата съпруга наследяват 80 процента от кешовата наличност и голям брой имоти, според последното завещание на Джон Дюпон, който почина миналата година.

През 90-те години на миналия век наследникът на индустриалната фамилия направи образцов борцов клуб по порба заедно с Валентин Йорданов. "Фокс кетчър" стана притегателен център за елитните спортисти,  а борбата се превърна в задължително изучаем спорт в пучилищата в повечето щати на САЩ.

Самото наследство е уникален финал на една изключителна история на фамилия Дюпон, която преди малко повече от три века се преселва в Съединените щати, след френската революция. Създава уникална индустрия, свързва се с най-скъпите военни поръчки, биография достойна за Холивуд и тежък трилър.

И накрая 80 процента отиват в едно момче от русенското село Сандрово. Пък бил той седемкратен европейски, седемкратен световен и веднъж олимпийски шампион в категория до 52 кг.

Да е жив и здрав Вальо и неговото семейство! Поемат голяма отговорност.