Клаус Топмьолер поиска националния отбор на България

Публикувано на: 04.12.2008 11:08

Автор: Проспорт.бг

©БГНЕС
Клаус Топмьолер
Клаус Топмьолер е бивш треньор на Грузия. Той напусна, след като не се разбра с президента на федерацията Нодар Ахалкаци за заплатата си. Топмьолер е наставникът, който повярва в качествата на Димитър Бербатов преди време и го наложи в отбора на Байер (Леверкузен). Проспорт.бг препечатва без съкращения интервюто на специалиста пред в. "7 дни спорт".

- Господин Топмьолер, България няма треньор на националния отбор. Разбрахте ли?
- Да, прочетох в интернет. Познавам Пламен Марков, видяхме се през януари, когато обсъждахме в София датите на мачовете в групата за световните квалификации.

- Вие също нямате работа в момента. Бихте ли поел нашия тим?
- Би било много интересно предизвикателство. Вашият състав е достатъчно добър, може да се класира на световното първенство.

- Не започнахме добре - три равни, дори нарекоха Марков Трите хикса.
- Да, гледах мачовете и се изненадах, че завършихте наравно с Грузия и с Черна гора. Преди началото на квалификациите си мислех, че най-добрите отбори в тази група са Италия и България. Адзурите стартираха добре, вие не чак толкова. Още повече ме изненада разгромът с 1:6 от Сърбия.

- Имате ли обяснение за този резултат?
- Не, но доколкото познавам играчите, не е нормално да паднат с толкова много. Отборът има качества да играе на европейско или световно първенство. Не може да губи така.

- Предполагам, че през януари сте се запознали и с Боби Михайлов.
- Не само с него, но и с останалите шефове на съюза.

- Боби говорил ли е скоро с вас?
- Не, разговорът ми с вас е първият ми контакт с България след уволнението на Марков.

- Каква заплата очаквате да получавате?
- Не е толкова важно. За мен е предизвикателство да заведа един отбор на световното първенство. Всичко е въпрос на преговори, не мога да говоря толкова конкретно.

- Познавате много добре Митко Бербатов, работехте с него в Леверкузен. Тук го обвиняват, че не се интересува от националния отбор.
- Едва ли, аз съм го виждал в друга светлина. Той много се бори в Леверкузен. Точно аз го наложих, още тогава твърдях, че е един от най-големите таланти в света. Не вярвам, че би бойкотирал България.