Над 8 000 избираха най-добър за 2011 г.

Публикувано на: 04.12.2011 20:57

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Гласуването на феновете за "Футболист на годината 2011", първи вот в историята на анкетата по инициатива на организаторите "Дакс медиа" и БФС, завършва.

Добрата и благородна идея бе побългарена и под предлог за протестен вот срещу "лошите" български футболисти, откровени хакери се намесиха в гласуването. Най-напред те го направиха в полза на Васил Лукаев от аматьорския Шипка от село Драгор. Съмненията за  "помпа" накара администраторите да го извадят от гласуването и тогава усилията се съсредоточиха в полза на премиера Бойко Борисов, който понякога рита за Витоша (Бистрица).

Организаторите скоро върнаха Лукаев отново в гласуването, защото уж нямало нищо нередно и "доброжелателите" веднага го придвижиха до трета позиция и застинаха там, като се стараеха да не може да бъде застигнат. Така между явния "победител" Бойко Борисов и Лукаев е естественият първи Димитър Бербатов. Най-малкото, защото е голмайстор на Висшата лига на Англия.

До края на гласуването бяха номинирани общо 107 български футболисти от родни и чуждестранни отбори, от тях още няколко аматьори. Като изключим "протеста" и естествено високия вот на Митко Бербатов, то при останалите гласовете са разпределени в разумни граници, но достатъчни за представителност на вота от малко над 8 000 гласували в анкетата (б.р. - доколко отчетените 8029 гласове са реални, а не резултат на познати софтуери за генериране на гласове, използвани от някои сайтове за заблуда на рекламодателите).

Без Бойко Борисов и Васил Лукаев, "непротестната" десетка изглежда така, според вота на феновете:

1. Димитър Бербатов (Манчестър Юнайтед);
2. Николай Михайлов (Твенте);
3. Стилиян Петров (Астън Вила);
4. Владимир Гаджев (Левски);
5. Бранимир Костадинов (Ботев, Враца);
6. Христо Йовов (Левски);
7. Спас Делев (ЦСКА);
8. Тодор Янчев (ЦСКА);
9. Александър Бранеков (Видима-Раковски);
10. Светослав Петров (Ботев, Пловдив).

Само от българския шампионат първата десетка изглежда така:

1. Владимир Гаджев (Левски);
2. Бранимир Костадинов (Ботев, Враца);
3. Христо Йовов (Левски);
5. Спас Делев (ЦСКА);
6. Тодор Янчев (ЦСКА);
7. Александър Бранеков (Видима-Раковски);
8. Светослав Петров (Ботев, Пловдив);
9. Станислав Генчев (Лудогорец);
10. Траян Дянков (Черноморец).


Сред клубовете с най-много номинации в анкетата са:

ЦСКА - 6 играча;
Левски - 6 играча;
Литекс - 7 играча;
Ботев (Вр) - 8 играча
Черноморец (Бс) - 6 играча;
Лудогорец - 4 играча и др.

Феновете са номинирали и са гласували за общо 24 български футболисти от чуждестранни клубове от ниво Манчестър Юнайтед до Касъмпаша.

Според обявения на пресконференция регламент, преди две седмици, организаторите ще предадат на около 200 журналисти първите 20 български футболисти според вота, а журналистите ще определят своите тройки. Те ще гласуват за първи, втори и трети.

Освен това представителите на различните медии трябва да определят и победителите в категориите: най-добър вратар, най-добър защитник, най-добър халф, най-добър нападател и най-прогресиращ футболист в българското първенство.

При всички случаи премиерът ще спечели вота, а освен него в списъка на ТОП 20 ще попадне и Васил Лукаев. Това е безусловно, след като организаторите не стопираха пародията в нейния зародиш.