Прочели обвинителния акт на Боевски на видео

Публикувано на: 14.12.2011 10:45

Автор: Проспорт.бг

©24chasa.bg
Обвинителният акт на Гълъбин Боевски е бил прочетен снощи около 9 часа българско време. Олимпийският шампион по вдигане на тежести чул за какво ще го съдят и видял процедурата чрез видеовръзка между затвора и съдебна зала. Превеждала българска преводачка.

Имахме неофициална информация за това, обясни адвокатът Ивайло Дерменджиев по bTV. Бразилският защитник Перейра не е бил информиран, казали са му 15 минути преди часа на четенето и той не е могъл да отиде. След това са му пратили копие на документа.

Вътре пише това, което пише в първоначалната информация - обвинение за притежание и трафик на малко под 9 кг кокаин, разкри Дерменджиев. Няма разпитани, няма нищо ново и това е притеснително, добави юристът.

Друго опасение на Дерменджиев е изискване на бразилското законодателство, според което всеки документ по дело трябва да бъде преведен от бразилски преводач със съответен сертификат. Нито един българин в Страната на кафето нямал такъв. Досега съпругата на Гълъбин е платила към 2000 долара само за заверки на документи, но те могат да се окажат без тежест за съда.

Според Дерменджиев въпросната липса на сертифициран преводач може да е една от причините за наличието на толкова много българи по затворите в Бразилия.

Няма насрочена дата за старта на делото срещу Боевски.