Стоичков звънял на Ромарио за Боевски

Публикувано на: 17.12.2011 08:50

Автор: Проспорт.бг

©Ройтерс
Христо Стоичков позвъни на големия си приятел и съотборник от "Дриймтима" на Барселона Ромарио. Темата на разговора този път не беше футболна. Стоичков помоли Ромарио да помогне за делото срещу олимпийския шампион от Сидни 2000 Гълъбин Боевски. Бившият щангист е в бразилски затвор, след като беше заловен с 9 килограма кокаин.

Ромарио е депутат от Бразилската социалистическа партия и евентуален бъдещ кандидат за кмет на Рио де Жанейро. Стоичков, който е почетен консул на България в Барселона, призова своя приятел за честен съдебен процес срещу Боевски. И не скри надеждата си, че в съда невинността на шампиона ще бъде доказана.

Ромарио призна, че затворът "Итаи", в който е Боевски, е с най-строги условия в цяла Бразилия.

Стоичков и Ромарио бяха магнетичен дует в Барселона през 90-те години. Фамозното дуо, известно като головите убийци, постоянно бе под прожекторите на световните медии. Неслучайно на шампионата на планетата за ученици във Форталеза (Бразилия) през април тази година при появата на Стоичков местните го приветстваха със знака на победата и викове "Ромарио" и "Барса". А при последната си визита в Испания семейството на бразилския депутат не нае хотел, а предпочита да се настани в дома на Камата.

Процесът срещу Боевски ще започне след Нова година. Преди повече от седмица съпругата му Красимира замина за Сао Пауло, за да уточни подробности по защитата му.

Последните дни около делото на щангиста в Бразилия имаше новини. Във вторник във Федералния наказателен съд в Сао Пауло прокуратурата запозна официално Боевски с обвинението му по видеоконферентна връзка.

"Въпреки това разследването по случая не е приключило - обясни пред "Труд" българският адвокат по случая Ивайло Дерменджиев. - Според тяхното законодателство прокуратурата може да продължи да разпитва свидетели и извършва следствени действия". Според защитника обаче най-странното в случая е, че след ареста на Боевски на 24 октомври не са снети показанията на нито един свидетел. Към момента била изготвена само една химическа експертиза, която установила, че откритите 9 кг дрога в куфара на Боевски са кокаин.

Бразилският адвокат на олимпийския шампион Леонардо Перейра възнамерява да поиска изслушването на служители от администрацията на хотела, в който Боевски бил отседнал с 14-годишната си дъщеря Сара преди задържането си.

Боевски е обвинен в международен трафик на дрога. Според бразилското законодателство това престъпление се наказва със затвор от 5 до 15 г. Бившият спортист не се признава за виновен. Той твърди, че е купил куфарите със скритата дрога дни преди ареста си, припомня в. "Труд".