Вратар и халф хванаха кръста в Созопол

Публикувано на: 06.01.2012 19:40

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Двама футболисти спасиха кръста в Созопол, съобщиха от общинския пресцентър. С уникално спасяване на Светия кръст ще бъде запомнен празникът Богоявление тази година в Созопол. Близо 40 младежи бяха благословени от отец Иван и се хвърлиха в бурните води, за да спасят кръст. Двама младежи успяха едновременно да открият кръст във вълните и едновременно го издигнаха над водата.

Спасителите на кръста са Стелиян Илиев, халф във ФК „Созопол”, и неговият съотборник, вратарят Димитър Бобчев. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две и парчето бе хвърлено още по-навътре в бурното море. Смелчакът, който спаси останалата част от кръст, бе Живко Димитров. Победителите бяха поздравени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и получиха парична награда. Всички участници в спасяването на кръста получиха награди от община Созопол.

Богоявление започна в 8.30 ч. с празнична света литургия, отслужена от отец Иван в църквата „Св. Георги Победоносец”. Литийното шествие, предвождано от кмета Панайот Рейзи и отец Иван, потегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град, като бе посрещнато от звъна на златните камбани на другата созополска църква ”Св. св. Кирил и Методий”. Празникът събра стотици жители на Созопол на морския бряг, които присъстваха на ритуалното хвърлян на кръст в морето.