Юристката Кери Богоева отсече за ЦСКА и Анисе

Публикувано на: 25.01.2012 13:32

Автор: Проспорт.бг

©besove.com
Кери Богоева
„Фактът, че договорът на Анисе Абел с Черноморец е с изпитателен срок не е спасителният пояс за ЦСКА. Да си търсят друг, ако изобщо могат да намерят. Ние сме изрядни и ФИФА ще се произнесе в наша полза“, заяви юристката на бургаския клуб Кери Богоева. Така тя обори твърденията на колегите си от столичния гранд, че могат да прилапат мадагаскарския футболист без пари.

„Червените“ представиха Анисе като свое ново попълнение с мотива, че договорът му с Черноморец е изтекъл, тъй като бил сключен по член за изпитателен срок. Така след изтичането му работникът имал право да го прекрати, според юристите на ЦСКА Радостин Василев и Кирил Калинков.

От папката с документи, която същия ден разпространиха на извънредна пресконференция на „Лазур“, действително се вижда, че договорът на Анисе с бургаския клуб е сключен на основание чл. 70, ал. 1 и ал. 2 от Кодекса на труда. Ето какво точно гласи този член и съответните алинеи:

Чл. 70. (1) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
 

2)  В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.

„Ключът в разрешаването на спора е в това, че срокът за изпитване е уговорен изрично в полза на Черноморец и футболистът няма възможност да се възползва от тази опция. Погледнете раздел Х от договора му“, категорична беше Богоева. А в раздел Х, т. 1 от договора на Анисе с „акулите“ пише следното:

„На основание чл. 70, ал. 2 от КТ, страните уговарят 6 /шест-/ месечен срок на изпитване, уговорен в полза на КЛУБА“. В т. 2 от същия раздел Х пък е заложена освобождаващата квота от 350 хил. евро за трансфер на футболиста в друг клуб.

„Видно е, че срокът на изпитване е уговорен в полза на работодателя, т.е. в наша полза. Нормално е, след като искаме да се убедим дали работникът ще си върши работата както трябва. После не сме си използвали опцията да го освободим, което означава, че валиден остава срокът на договора, посочен в раздел II – до 30.06.2014 г.“, завърши юристката на „Черноморец“.

От тълкуванията става ясно, че Любо Пенев може и да не е на „Армията“, но ЦСКА ще духа супата с Анисе..., заключава бургаският електронен сайт besove.com