Славия, Литекс, Локо (Сф), Локо (Пд), Светкавица и Ботев (Вр) в кюпа за "черно тото" през есента

Публикувано на: 26.01.2012 11:39

Автор: Проспорт.бг

©www.123rf.com
Шест мача от есенния полусезон на “А” група ще бъдат разследвани от българската прокуратура. Съмненията са, че в тях има черно тото или уговорки с цел печалба от залагания.
 
Четирите от въпросните двубои са ясни, пише в. “Преса”. Това са Славия – Локомотив (София) 2:1, Литекс – Ботев (Враца) 3:1, Локомотив (Пловдив) – Светкавица 2:0 и Локомотив (Пловдив) – Литекс 2:1. При тях и при още два мача от “А” група, които засега не са известни, системата за ранно предупреждение на УЕФА е отчела подозрително високи суми, залагани в букмейкърски къщи в различни страни от континента.
 
Само за една от срещите при австрийски букмейкър има залози от 2 милиона евро. “Действително от БФС изпратиха жалби. След като се запознах със съдържанието им, ги разпределих на наблюдаващите прокурори. В момента тече проверка”, обяснява пред изданието градският прокурор на София Николай Кокинов.
 
Държавното обвинение можеше и да не се задвижи, ако от БФС не бе постъпил сигнал, пристигнал от УЕФА. От футболната ни централа пояснили, че на всеки 6 месеца се получават справки от Нион. До момента в България подобни сигнали приключваха без резултат заради липса на адекватно законодателство. В средата на миналата година обаче бяха приети поправки в Наказателния кодекс, засягащи уговорките в спортни мероприятия. Разпоредбите още не са прилагани на практика, тъй като прокурорите не са обучени как да действат по такива дела.
Етикети: пари, мръсни, черни