Какъв Белек, какви пет лева в ЦСКА след 1:3?

Публикувано на: 01.02.2012 18:35

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
ЦСКА загуби контролата с румънския Конкордия с 1:3. Съперникът е със статут на изпадащ на Север от Дунав - предпоследен в класирането.

Румънците поведоха с гол на Мунтяну в 15-ата минута, имаха и още една-две възможности през първата част. През втората вкараха Рока в 59-ата и Дину в 79-ата минута.

Но по-важното е, че ЦСКА показва изключително интересен стил, следващ модела на световния лидер в момента. Всички се стараят да се движат в позната геометрична конфигурация, играят почти постоянно с едно докосване, без излишни фойерверки. Видимо се допускат грешки, видимо са по агресивни в защита, отколкото в атака, но този стил изисква време.

Добрата новина за повечето момчета е, че те вече пробваха подобен маниер още при Милен Радуканов и сега много често се получава.

Специално внимание в атака до момента заслужава не "оглозгания от дъвкане" Анисе, а роденият през 1993 година нападател Владо Иванов, собствен юноша. Момчето показва не само скорост и борбеност, но и много приятен футболен интелект. За негово щастие той изравни резултата в 36-ата минута от 15-16 метра с премерен удар в десния долен ъгъл на румънската врата. В такива моменти е нормално да се зададе един въпрос в уличен стил: "Какъв Стив Лео Белек, какви пет лева?".

Очаквано за познаващите го много добър мач направи пробващият се Николай Дюлгеров. Той е известен с безкомпромисната си игра и се оказва изключително полезен при загубена топка и необходимост от бързо разрушаване на идеята на съперника.

Много приятно работи Слави Костов. Крачунов изглеждаше смутен. Вероятно беше и притеснен след третия гол на румънците, когато не успя да се справи с дълга висока топка. Галчев бе капитан, но "съхранен сякаш"  след червен картон, за да се експериментира за сметка през втората част на Карачанаков.

Треньорският щаб направи прелюбопитна рокада след паузата. На левия бек застана Ренато Сапата - на мястото на Адемар. Не е ясно дали той е още "дебел", но е очевидно, че е сериозна латиноамериканска "резачка". Още по-интересно бе, че Адемар не бе "уволнен", а вкаран на опората в ляво на Ники Дюлгеров. Разбира се - да покрие функциите на Галчев. Прелюбопитно, защото бразилецът може и да няма скорост за бек, но е очевадно, че има ръст, техника, опит и пас на експериментираната позиция. Нищо чудно той не само да не бъде продаден, но и да го видим през пролетта в ново амплоа. Което да удължи престоя му в България.

Единствено малко спорна, точно в тази среща, се оказа смяната на Слави Костов със Станко Йовчев. Някак не изглеждаше вярна. Тя върна младока Владо Иванов на втора позиция и се загуби неговото предимство и агресия.

За протокола - лидерът на румънците Попа получи директен червен картон минута преди края за свирепо влизане в Анисе. ЦСКА обаче също на практика доигра с 10 човека заради състоянието на мадагаскареца, на когото се оказва медицинска помощ през това време. Той остана до тъча и след последния съдийски сигнал. Влизането на Попа бе като поръчано от Черноморец. Любителите на футбола знаят защо...

В този мач наистина не бе важен резултатът, а как играчите са усещали новия ритъм с продължително разиграване и командите на Адалберт Зафиров, който се грижеше постоянно за спазването на "геометрията" при този стил на игра.

Стартовият състав на ЦСКА: Райс Мболи, Мартин Дечев, Пламен Крачунов, Петър Стоянов, Адемар, Николай Дюлгеров, Борис Галчев, Абел Анисе, Станислав Костов, Антон Карачанаков, Владо Иванов
Резерви: Благой Макенджиев, Ангел Грънчов, Ренато Сапата, Станко Йовчев
Етикети: ЦСКА, фенове