Хора, село Бисер има спешна нужда от вас!

Публикувано на: 06.02.2012 10:48

Автор: Проспорт.бг

©standartnews.com
Спортът си е спорт. Новините и препирните в него няма да свършат. Но около 800 души, сред които много деца, имат нужда от спешната помощ на всички от региона. Село Бисер, разположено между Любимец и Харманли, е под вода. Тези хора имат неотложна нужда от топли дрехи и храна. Свържете се с кризисния щаб и помогнете! Майсторите на речния дрифт от региона могат да бъдат извънредно полезни.

Температурата в Харманли в момента е 3 градуса. Вали!

По последна информация единствената възможност за евакуация на хората от залятото село Бисер е с лодки, които "Гражданска защита" осигурява. Кметът на Харманли Михаил Лисков заяви, че по къщите има блокирани хора, а 90% от селото е залято.

"Не можем да влезем по никакъв начин, тъй като водата още е много силна. Продължава да вали, има хора по залетите къщите. Селото беше залято внезапно. Водата е започнала да се оттегля от моста към 7,30 часа. В рамките на 15 минути селото е било залято. Да се надяваме, че по-голяма част от хората са отишли на работа по Харманли. Тези, които бяха на улиците ги изведохме по къщите им", каза кметът.

По думите на Лисков за проблемния язовир се знаело отпреди. Той обаче отказа да го коментира.

Спасителните екипи вече са на място, заяви за БНР главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". На места дълбочината на водата е над 2.5 метра, заяви той и призова хората да отидат на най-високото място в селото или в дома си, ако не могат да го напуснат.

Вече има информация за жертви.

Два екипа са на място. Задействахме националния план, така че всички средства, с които разполага МВР да бъдат на разположение за спасителната операция. Специализираният модул на Българската армия също се е включил в спасителната операция, каза Николов и допълни, че е рано да се посочи каква е причината за скъсването на язоврината стена.

"Много е страшно положението. Вижда се само водата и руини. Преди малко ми се обадиха от София, че пращат лодки и спасителни екипи. Това каза кметът на село Бисер Златка Вълкова. "Толкова бързо стана всичко. Докато кажа на хората да се дръпнат от моста, защото идва вълна и тя заля всичко", разказа тя.

Министерството на отбраната уточни, че хеликоптерът изчаква подходящи метереологични условия, защото в района има мъгла. Батальон от Хасково ще бъде на разположение на кризисния щаб.