Великият актьор Георги Черкелов почина

Публикувано на: 19.02.2012 18:04

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Георги Черкелов
Големият български актьор, великият интелектуалец и благородник  Георги Черкелов е починал тази нощ, съобщиха от семейството му.

Георги Черкелов претърпя инсулт малко преди Коледа. Той бе приет на лечение в изключително тежко състояние, като медиците не даваха гаранция за живота му. Дни по-късно стана ясно, че актьорът е проявил симптоми на онкологично заболяване.

През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в ловешкото село Ъглен заедно със съпругата си Зина. Но продължаваше да се изявява на сцената и демонстрираше добра форма за своите 81 години.

Героги Черкелов е роден е на 25 юни 1930 в град Хасково. След като учи 3 години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". През 1956 се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура.

Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия, Сатиричния и Народния театри.

От 1985 до 1990 е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния. Режисьор е на постановката "Спасителят в ръжта" от Селинджър, чиято премиера е на плевенска сцена.

Дебютът му в киното е през 1961 година. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала "На всеки километър", където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделение "Борба с комунизма" в страната до 1944-а.

За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси.

През 2001 г. е удостоен с най-големия български орден "Стара планина".