Изпълкомът на БФС призна юристите на ЦСКА

Публикувано на: 20.02.2012 17:56

Автор: Проспорт.бг

©БГНЕС
Радостин Василев бе сигурен в правотата и правото по "Случая Анисе".
Изпълнителният комитет на БФС взе конкретни решения по дневния си ред, включително такива, които са в резон със забележките и препоръките през последния месец на младите юристи от ЦСКА, включително по "Случая Анисе".  Това е видно от конкретните решения и промени. "Томахавката" на войнствените емоции бе заровена. Ето и официалното съобщение на БФС:

Решения на Изпълнителния комитет на БФС от заседанието на 20.02.2012 г.


1. Утвърждава състава на комисията за промени в нормативните документи на БФС за сезон 2012/2013 г.:

Председател - Михаил Касабов, Вицепрезидент на БФС

Зам. председатели - Наско Сираков и Емил Костадинов, членове на Изпълнителния комитет

Секретар: Елена Ваташка

Членове: Борислав Попов - изпълнителен директор, Тервел Златев - зам. изпълнителен директор

Антон Попов - директор "Първенства и турнири" към БФС

Представители на БПФЛ: Румен Вълков - АФЛ, Георги Бойчев - АБФ, Павел Панов - Направление "ДЮФ", Юри Николов - Треньорска школа

Комисията за промени в нормативните документи на БФС може да привлича в дейността си представители и на други структури на БФС и да внесе предлаганите промени на заседанието на ИК на БФС през месеците април или май 2012 г.

2. Разгледа доклад от Изпълнителния директор на БФС Борислав Попов относно изменения в Правилника за статута и трансферите на футболистите:
 

Във връзка с възникнали проблеми по прилагането на Правилника за статута и трансферите на футболистите се налага конкретизиране на някои от неговите разпоредби, които да влязат в сила от началото на зимния трансферен прозорец за сезон 2011/2012:

2.1. Необходимо е да се въведе категорична забрана за клубовете да включват в договорите си с футболистите условия или уговорки за изпитване на техните умения или качества. Тази практика категорично е отречена от ФИФА и следва да се прилага и от БФС и клубовете (б.р.-както в случая с Анисе и Черноморец).

С оглед на изложеното се приема в чл. 12 от ПСТФ да се създаде нова алинея 4 със следното съдържание:

"(4) Футболният клуб не може да включва в договора с футболиста-професионалист, условия за проверка на неговата годност или качества да упражнява професията "футболист".

2.2. Необходима е и корекция в чл. 43, който предвижда, че сключен договор не може да се прекрати едностранно по време на сезона. Това е установен принцип в световния футбол и поради това следва изрично да се посочи като принцип, който защитава договорната стабилност във футбола. Новият текст гласи:

"(43) Договорната стабилност означава, че сключен договор или упражняването на състезателни права не могат да се прекратяват едностранно по време на сезона."

 

3. Приемане на Международния и Вътрешния спортния календар за 2012 г.

 

4. Във връзка с Устава на Арбитражния съд пир Българския футболен съюз (чл. 2, ал. 2, както и чл. 7, ал. 1, ал. 2 и ал. 3) Изпълнителният комитет на БФС заличава от листата на Арбитражния съд арбитрите от квотата на БПФЛ

1. Десислава Славчева Методиева

2. Пламен Петров-Ялнъзов

Други двама арбитри от квотата на БПФЛ - Любомир Цеков и Ясен Тодоров, вече са заличени.

На тяхно място ще бъдат вписани нови четирима арбитри за запълване на цялата квота на БПФЛ:

1. Трифон Димитров Балевски

2. Явор Иванов Илиев

3. Светлин Димитров Стойнев

 

Отдел "Връзки с обществеността и медии"


Коментар на Проспорт.бг:
Решенията в частта за статута и трансфера на играчите е демонстрация на един друг вид поведение и правна култура, която отива на институция.

Още по темата_____________________________________________

17.02.2012, 16:32
Поискаха звезди в Алеята на славата за юристите на ЦСКА
Феновете на ЦСКА поискаха в световната социална мрежа "Фейсбук" да бъдат изработени и открити звезди в Алеята на славата на стадион "Българска армия" ...
17.02.2012, 14:11
Юристите на ЦСКА не могат да спрат, сега пак удариха лошо
Черноморец" единствено ще покрие разходите си за ксерокопиране на договори, но няма да получи и стотинка от ЦСКА за Мишел Платини, пише "24 часа". ...
16.02.2012, 17:49
Юристите на ЦСКА изръфаха без жал БФС
Юристите на ЦСКА излязоха със специално становище по повод жалбата на БФС до Арбитражния съд за наказанията на  тримата играчи. Този път Василев ...
25.01.2012, 09:10
Шеф на комисия на БФС: Анеси виси в ЦСКА
"Тема Спорт" потърси вчера за коментар ръководителя на направление Спортно-техническо към БфС Веселин Маркович. Ето какво сподели той по казуса "Анеси...