Фенът: Да, ЦСКА е създаден по съветски модел

Публикувано на: 13.03.2012 07:20

Автор: SUNLOUNGER, от форумите на Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Разбира се, че ЦСКА е създаден по съветски модел.

Както и всяка друга организация, просъществувала през този период, в т..ч. и ДФС  Левски.

Или е създадена, или е реорганизирана основно в социалистическо спортно дружество по съветски образец, което е пак същото.

Комунистическата власт е реорганизирала по свой образ и вкус абсолютно всеки елемент от обществения живот.

Ако компартията е имала нещо против "синия" клуб, просто би го закрила , както е постъпила с хиляди други организации, които не са се вписвали в нейната концепция.

Но тя е решила друго. Не само да го запази , но и да го доразвие и вземе под крилото си, при това под егидата не на друга структура, а на репресивния си апарат в лицето на МВР и Държавна сигурност.

И точно тук е морално-етичният проблем.

"Сините" деятели не само, че не отхвърлят, а напротив , започват да се ползват с пълни шепи от изобилието на привилегиите, произтичащи от милиционерската шапка.

Пагони, заплати, премии, придобивки, почивни бази, спортни съоръжения и разбира се и селекция по ведомствени направления.

Да, ЦСКА е бил казионен клуб на министерство на отбраната, безспорно. Бил е подпомаган по тази линия. И това е безспорно.

Но клубът от Герена също се ползва от облаги, дали в по-малка степен, или по-голяма - въпросът е количествен, но моралните измерения са същите.

Не може джебчията да претендира да бъде морален съдник на банковия обирджия, нали ? Само, защото онзи е заграбил по-голяма плячка от него.

Колкото до това, точно типичният за онова време комсомолски натегач и доносник Т. Батков да отправя нападки откъм "класово-партийни" позиции, то по-добре да замълчим отвратени, защото наистина лицемерието е това, което ни отблъсква най-много в отбора на всички власти.

В заключение, Да ЦСКА е просъветски (или проруски), модел - това е вярно.

Но подуенските динамовци доносници-милиционери са последните, от които ще вземаме уроци по морал и достойнство.

Поне не и преди да върнат обратно всички заплати, премии, придобивки и бази, получени по системата на МВР.

Всъщност, като жест на добра воля ще бъде да се откажат от парите на банка КГБ , която ги спасява от гладна смърт в момента.

Но едва ли ще го направят. По форумите често ще прочетете мнения на техните фенове, как "Парите не миришат".

Да,те не миришат, но мирише лицемерието и псевдоморала.

Етикети: ЦСКА, лого