Цигани атакуваха базата на НСА в Равда, двама души са в болница

Публикувано на: 12.04.2012 09:15

Автор: Проспорт.бг

©Светослав Петев
Нестихващите от месец скандали за земята на спортната база „Олимпийски надежди" край Равда вчера прераснаха в сблъсъци и бой с метални прътове. В резултат на сбиването двама са в болница, съобщава News.bg.

Сблъсъците идват в резултат на денонощните барикади от студенти на НСА пред пътя на багерите. Търпението на строителните работници, притиснати от срокове, явно се е изчерпвало и скандалите за стопанисването на земята прераснаха в саморазправа. След сбиването двама от студентите са в болница без опасност за живота.

„30 човека, цигани, налетяха с метални колове, момчетата се опитаха да ги спрат, удариха ги, имат множество травми по главата, целите бяха в кръв, дойде медицински екип и ги откараха някъде", разказа един от протестиращите студенти.

Доц. Христо Константинов - ръководител катедра „Водни спортове", допълни историята:

„След това дойде и втората вълна от мутрите на Несебър, които бяха мобилизирани всички, а зад тях стояха всички реститути."

С наранявания са няколко строителни работници, с леки охлузвания са и охранителите, опитали да разтърват двете страни. Боят спират едва след пристигането на полицаи от Несебър, които ще останат на място през цялата нощ. Част от собствениците на реституирана земя са категорични че багерите няма да спрат работа и бързат заради забраната за строителство след 15 май.

„Частна земя е да, имат си хората разрешение за строеж, искат да строят обаче студентите не ги оставят да строят", коментира Стоян Иванов - собственик на реституирана земя.

Студенти от НСА се заканиха че няма да отстъпят от земята си и ще останат на пътя на машините дори по време на Великденските празници.

Протестиращите изпратиха до медиите отворено писмо:

"УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

Предвид обстоятелствата, свързани със спортната база на Национална спортна академия в Несебър, студентите изказват своето възмущение от безхаберието на институциите, на "полицията" и от наглостта на реститутите, посегнали над човешкия живот на нашите колеги.

Студентите изразяват недоволството си от водената политика, засягаща студентския спорт в България. Категорично заявяваме, че сме готови да излезем на протест - гражданско неподчинение и да защитим базата на НСА в Несебър.

Започнали са консултации по протестни действия, ако не бъдат предприети мерки за спиране на реституцията на територията на НСА."