Бивш баскетболист и разследван са връзката за Иван Иванов и Селтик

Публикувано на: 18.12.2008 11:34

Автор: Макс Финци

©Интернет
Иван Иванов е на път да попадне в центъра на скандал.
Нерегламентираното предлагане на национала Иван Иванов на Селтик подгрява засега тих, но силно експлозивен скандал между Емил Данчев и сръбската агентка с български лиценз Катерина Паунич. Както и между агента и ЦСКА. И би било справедливо. Дори идеята за предлагането на Иван вече е нарушение на Статута на агентите на ФИФА, защото играчът има ясен действащ договор. Противоречи на подписания от агентите, лицензирани от Цинтралата  "Морален кодекс на поведение".

"Границите на Европа минават по границите на бозата", обобщи още през 80-та покойният сатирик Мирон Иванов.  Следователно всичко е възможно източно от борда на сладникавата силно ориенталска напитка.

Баскетболист е връзката в цялата плетка, чието лице в медиите е агентът от Манчестър Самуел Стейпълтън. Той е човек отдавна развърнал позиции на Балканите, а в собствената си агенция е привлякъл Зоран Кърнета, бивш баскетболист на белградския Работнички. По-късно той се преселва в Лондон, заедно със съпругата си и двете си дъщери. Ръководил е кратко ОФК Белград.

Както казва самият той във футбола в Англия има много пари. "Сам видях как Милан Мандарич купи Портсмут за 1 паунд и започна да прави милиони още от следващия ден", споделя откровено Кърнета. И скача в дълбокото със Сам Стейпълтън, който го вписва в агенцията си "Стар мениджмънт сайнингс" ООД. Вписал го е, като лицензиран агент от Сръбския футболен съюз. Елементарна проверка в сайта на ФИФА показва, че поне засега това не отговаря на истината.

Все едно, Кърнета е много деен и на практика е стъпил директно или чрез посредници в абсолютно всички големи отбори на Балканите, в това число в Гърция и Турция. В 99 процента от случаите, той е изградил позиции в най-големите. Всички от Атина, Галатасарай в Турция, Стяуа в Румъния, види се и ЦСКА, за Сърбия не се коментира. Същото е положението и в централноевропейските страни. Винаги са близо до богатите. В Австрия например, до "Ред бул" в  Залцбург.

Самият Стейпълтън бе разследван от Футболната асоциация на Англия през 2005-а за некоректно поведение и за подмяна на базата данни на унгарския играч Габор Джипис, за да бъде прикрита много сериозна травма на коляното при преотстъпване на играча от Ференцварош. Тази история напомня  случката с Фелипе да Коща, когато само след 20 дни, след като подписа договор, от Тимишоара се отърваха от него и той дойде в ЦСКА. И там историята е "коленна".

Последните две седмици в Глазгоу има раздвижване. Твръде е възможно Гордън Страхан да оглави английския Съндърланд. На пръв поглед нищо извънредно, но точно тук започва случката на Иван Иванов. Водят се разговори, при очертаващата се промяна, начело на "детелините" да застане Предраг Радославлевич-Преки. Той е бивш играч на Цървена звезда, преминава в САЩ в Такома старс през 1985 година и до приключването на състезателната си кариера прекъсва престоя си в САЩ само за 3 години от 1992-ра до 1995-а, когато играе за Евертън и Портсмут. От 1996-а става национал на САЩ, с 28 мача и 4 гола за янките . Допреди няколко дни той бе мениджър на "Чивас", един от седемте отбора на Западната конференция на МЛС.  Преки е треньор №1 на МЛС за 2007 година. На 15 декември президентът на клуба Джордж Вергара обави неговата смяна.

Именно евентуалното обвързване на 45-годишният Преки със Селтик е и в основата на някои предложения за трансфери, съобразени обаче с обявената финансова стагнация в тима на шампионите от Глазгоу.

Приятел на Проспорт.бг от скаутското звено на на Селтик, потвърди, че ако изобщо има някакво движение по Иван Иванов, то не е свързано с пряката работа на екипите на "детелините". Те единствено са събрали обща информация за всички перспективни играчи в България от българския агент Петьо Костадинов, с когото клубът поддържа връзка. В този списък с информация е и Иван Иванов, но по него не е работено пряко.

Предстои да видим. Всичко е възможно. Но и много съмнително и доста скандално. По балкански.