Неплатени съдийски такси заплашват лиценза на клубовете

Публикувано на: 25.04.2012 10:44

Автор: Проспорт.бг

©diterambconsult.com
Почти няма отбор в професионалните групи, който трябва да получи лиценз за следващия сезон. До момента се дължат 250 000 лева само за съдийски такси, което влиза директно в документите за лиценз, съобщи "24 часа".

16-те тима от елитната ни група имат 150 000 лева, които не са платили. Тези от Западната “Б” група са със 70 000, а най-малката сума от 30 000 е в Източната втора дивизия.

Най-големите длъжници с над 20 000 лева са Калиакра, Миньор и столичният Локомотив. Във всяка група имало максимум по три клуба, които са си изпълнили задълженията.

Не е ясно как лицензионната комисия на БФС ще се справи с този проблем, след като всичко трябваше да е чисто с дата от 31 март, но това не е станало.

Преди професионалната лига покриваше съдийските такси с парите от глобите, които им бяха превеждани от БФС. След това обаче централата ги отряза.

Не е ясно как са платени и глобите, които се налагат на отборите. Парите по принцип трябва да отиват за развитието на детско-юношеския спорт. Само от тези на ЦСКА би трябвало да се реши проблемът с терените на школата на “червените”.

Проблем имаше и в края на предния полусезон, но тогава част от средствата бяха покрити от телевизионните права. Сега обаче не е ясно дали ще има въобще последен транш към клубовете.
Едната от телевизиите, които предават мачовете, е предявила претенции за 200 000 лева заради отложения първи пролетен кръг. Другата пък въобще не е дала пари, въпреки че предава пряко срещите без проблеми.

Така в крайна сметка въобще не е ясно дали ще има последен транш. В останалите държави съдийските такси се депозират предварително във федерациите, за да няма проблеми до края на първенството. По този начин се гарантира, че те ще бъдат платени, независимо дали отборът ще се откаже от участие, или не. Съдийската комисия също странно мълчи за проблема.
Етикети: Пари