Великобритания решава за сборен отбор за Лондон'12 до месец март

Публикувано на: 20.12.2008 16:03

Автор: Костадин Савов

©БГНЕС
Четирите британски футболни асоциации трябва да решат до месец март дали ще се състезават с обединен олимпийски тим по футбол на Игрите в Лондон през 2012, след като получиха ултиматум от Световната футболна централа (ФИФА).

Президентът на ФИФА Сеп Блатер гарантира статута на отделни федерации на Северна Ирландия, Шотландия, Англия и Уелс, които се опасяваха от загуба на независимост една от друга, ако бъде създаден отборът на Великобритания.

"Шотландските политици ни изпращат писма, в които твърдят, че местните футболисти няма да играят в обединен отбор на Великобритания. Ние във ФИФА нямаме проблем със създаването на олимпийския тим, защото четирите асоциации са признати за независими една от друга. Топката е в тяхната половина и очакваме отговор до 19-и или 20-и март, когато се събираме на заседание в Цюрих", заяви Блатер от Токио, където се провежда заседание на Изпълкома на ФИФА.

Великобритания, шампион по футбол от Игрите през 1908 и 1912 година, не се е състезавала на Олимпийски игри от 1960-а. Ново обединение е начело на "коледните желания" на премиера Гордън Браун.

"Ние сме домакини, а футболът е олимпийски спорт. Въпреки това, ние нямаме отбор", заяви Браун, който вече е провел разговори със Сър Алекс Фъргюсън относно поста селекционер на Великобритания.