БНТ си иска мача, праща екипи в Разград

Публикувано на: 22.05.2012 22:03

Автор: Проспорт.бг

©Пресслужба Левски
Мачът за футболната титла Лудогорец - ЦСКА ще се играе от 20 часа утре, а не както е залегнал в програмата на БНТ от 17.45 ч. Безпрецедентно решение на спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз от тази сутрин поставя под заплаха предвиденото от БНТ пряко предаване на мача. По силата на действащия договор с фирмата на Валентин Михов "СВ-РСА" единствено Българската национална телевизия има правото да излъчи големия финал на футболния сезон у нас.

В договора за телевизионните права изрично е казано, че БНТ има първи избор за мач от всеки кръг. Съвсем естествено за 30-ия кръг изборът падна върху решителния сблъсък за титлата в Разград. Пак според този договор всяка промяна на деня или часа на провеждане на съответната
среща трябва да бъде съгласувана с националната медия.

Без подобно съгласие спортно-техническата комисия на БФС взе решение да смени часа двубоя Лудогорец - ЦСКА от 17.45 на 20.00 часа. Още по-скандалното е, че в решението на комисията се съобщава, че мачът ще бъде излъчен по друга телевизия в разрез с подписания договор. Мотивът на Валентин Михов е закъсняло плащане от страна на БНТ.

Атанас Кацарчев, член на УС на БНТ, "Финансова политика и антикризисни мерки":
- БНТ заплаща дължимите суми съглрасно договора. Към момента ние имаме заплащане на първата вноска плюс около една трета от втората, като крайният срок за заплащане на правата за първенството е 31 май.

Кремена Кадиева, главен юрисконсулт на БНТ:
- Официално уведомление за прекратяване на договора не сме получили, така че договорът все още си е в действие.

Методи Манченко, главен продуцент на Продуцентски център „Спорт":
- Моралните вреди, които ние понасяме като институция са големи и съответно ще предприемем всичките позволени и предвидени от закона начини да защитим своето добро име.

Въпреки създалата се ситуация екипът на БНТ ще бъде утре в Разград, за да изпълни ангажимента си по договора, ако му бъде позволено, съобщава официалният сайт на обществената телевизия..