Бранимир Костадинов поискан в Шотландия

Публикувано на: 28.06.2012 16:29

Автор: Проспорт.бг

©botevvratsa.com
И така 19 пъти.
Нападателят на “Ботев” (Враца) Бранимир Костадинов ще премине пробен период в шотландския Сейнт Джонстън. 23-годишният футболист заминава на 1 юли и ще изкара десет дни с отбора, където доскоро под наем там игра Килиън Шеридън.

Обстановката за младия нападател няма да е непозната, тъй като преди да се завърне в България, той се състезаваше за друг шотландски тим Хартс. Интересното е, че тестовете му в Сейнт Джонстън ще се проведат на базата на университета Стърлинг. Именно там и резервният отбор на "сърцата" играе домакинските си мачове, а Костадинов е записал над 60 двубоя на този терен с фланелката на Хартс.

Костадинов е бил поканен за тестовете от треньора на Сейнт Джонстън Стив Ломас. Мениджърът познава качествата на нападателя от години, когато Бранимир изкара проби в Манчестър Сити. Именно той се е сетил за българина, тъй като в момента търси лек нападател, който да му помогне в битката за влизане в групите на Лига Европа.

Ако Костадинов се представи добре по време на пробите, няма да има проблем да получи работна виза. Той може да се сдобие с необходимия документ благодарение на безупречната си автобиография от времето когато тренираше в Хартс, съобщава Агенция БЛИЦ.

Проспрот.бг потърси за коментар агента на играча и коментатор на сайта Петьо Костадинов: "Най-напред ще кажа, че съм изключително огорчен от изтичането на информация. Не виждам кой какво толкова печели от това да се затича да докладва по медиите и те да са първи. Ако искахме да бием тъпана, аз със сигурност знам точно как да го направя. На това са ме обучавали дълго  най-добрите", коментира Костадинов-Старши.

"При тези обстоятелства съм принуден да хвърля повече светлина, защото някой е чул и недоразбрал. На 19 юни при мен пристигна заявка за интерес от Сент Джонстън за привличането на Бранимир. Естествено, че бях изненадан, защото не само за него, а и по други проекти съм преустановил активност в британското направление заради рестрикциите към българи и румънци. Помолих колегите да си сверят опциите, като им напомних именно факта на рестрикции. Тяхната проверка е показала, че заради безупречната му биография на гражданин и данъкоплатец (б.р.-той подписва договор на 16 години, 9 месеца и 26 дни),  по време на почти 4-годишния му престой, неговата работна виза няма да бъде проблем в законовия срок.

Така и задействахме процедурата по заминаването му с ръководството на Ботев. Все пак бе нужно тяхното писмено съгласие. Докато се установят още веднъж административните въпроси той ще тренира от понеделник със Сейнт Джонстън и дори на 8 юли ще играе, живот и здраве" в контрола срещу румънския Конкордия. По план следва да се прибере на 9 юли. Има подробности, които изобщо не мисля да правя публични и те са свързани с неговите изяви в предходния му период в Шотландия с екипа на Хартс. Най-просто казано, те са се сетили за играча, а не аз за тях. Знаят много добре с каква актуална информация разполагат.

Сега ще кажа и официално. По време на ваканцията имаше провокации. Включително да си прекрати договора с Ботев, заради неплатени заплати. Това се случи на 10 юни. Ще уточня още нещо, заради глупостите, които се изписаха напоследък - провокацията не беше от ЦСКА.

Гордея се с него, че избра да бъде лоялен към клуба си, въпреки финансовите трудности. Рано или късно, това ще му се върне. Именно той взема решенията. Когато дискутираме, аз си казвам мнението с всички позитиви и негативи. Той решава последен.

Ако все пак се случи да заиграе в Сейнт Джонстън, то аз със сигурност ще бъда доволен, че ще може да работи с млад мениджър, като Стив Ломас. Много го харесвах, като играч в Уест Хем, невероятно добри думи за него ми каза мой колега и дългогодишен партньор от Манчестър. Това е всичко. Вчера Бранимир започна тренировки с Ботев, макар да е с няколко дни по-напред, заради пътуването.

Точно тук искам от сърце да благодаря на доктор Михаил Илиев и на доктор Ивайло Якимов, които през ваканцията се постараха да изготвят най-добрата програма за възстановяването на Бранимир. Дали някой вярва или не, то той беше един от най-ританите играчи в "А" група. Дълго време беше абсолютен лидер в статистиката. Записвах умишлено какво се случва в домакинския мач срещу Локомотив (Сф). 19 нарушения, 7 от които брутални и загубено игрово време. За капак получи жълт картон за симулация при опит за трошене на крака му.

Ако все пак административните процедури се окажат непреодолими, то той ще си остане в Ботев. Има още една година договор с врачани"
, завърши Петьо Костадинов.

Забележка: Бранимир Костадинов освен на юноши и резерви има записан мач срещу Сейнт Джонстън, като титуляр и за първия отбор на Хартс под ръководството на унгареца Ласло Чаба. . Двубоят завършва 1:1 на 8 септември 2008 година.