10 милиона долара в памет на Хан Кубрат

Публикувано на: 30.06.2012 08:44

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Мемориален комплекс за 10 млн. долара ще бъде издигнат на гроба на хан Кубрат край село Мала Перешчепина в Полтавска област, Украйна, съобщи Николай Габер. Той е единственият потомствен българин депутат в Украйна и е организатор на предстоящия от 17 до 19 август събор, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището на хан Кубрат, предаде Стандарт нюз.

Идеята за паметник бе лансирана още през януари, но сега получи повече конкретика. Тя предвижда на гроба на създателя на Велика България да бъде издигнат комплекс, който включва църква, музей и хотел. Проектът за храма, който ще носи името на един от двамата българи - Киевски митрополити Свети Михаил или Свети Киприян, е направен и подарен на Международния благотворителен комитет "Хан Кубрат" от проф. Николай Толешков.

Съкровището на хан Кубрат съдържа над 800 предмета, златото е повече от 25 килограма, а среброто 75 кг, каза историкът от Великотърновския университет доц. Пламен Павлов. "Мястото, на което е погребан хан Кубрат е не по-малко свято за българите от гробовете на светите братя Кирил и Методий, връх Шипка или В. Търново", допълни той. Уникалното съкровище е открито случайно на 12 юни 1912 г. десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. Ценностите сега се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург. Вече е в ход и кампания за набиране на средствата за паметника.

Имало подкрепа от областните управители на седем области и кметове. Видни българи като акад. Антон Дончев, Васил Михайлов, Нешка Робева също са сред съмишлениците. От Министерството на транспорта и съобщенията са приели предложението на Международния организационен комитет за честванията, с председател Николай Габер, да издадат юбилейна марка с лика на хан Кубрат, посветена на 100-годишнината от откриването на съкровището.

Изпратени са писма до президента Росен Плевнелив съборът да премине под неговия патронаж, до премиера Бойко Борисов да оглави българския организационен комитет.

Проспорт.бг припомня, че ив момента в Кримския регион живеят над 300 000 българи, един от които е и именно депутатът в украинския парламент Николай Габер.