Задържани от Левски и ЦСКА за боеве с "Ордите на злото" от Сараево

Публикувано на: 20.07.2012 09:50

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
"Ордите на злото" пробваха да потрошат храм-паметника "Св. Александър Невски". Ултрасите на Сараево вилняха из София след пристигането си в сряда следобед и продължиха да сипят агресия в четвъртък. С гол на Симеон Райков в 72-рата минута Левски пречупи отбора от Босна и Херцеговина в първи мач от II предварителен кръг от Лига Европа.

Към 200 босненски фенове бяха настанени в хотел "Хемус" в сряда. Вечерта те се сбили с левскари, а отделно са трошили и стаите, в които са спали.

"Предупредихме тарторите да не създават проблеми - обясни главен инспектор Антон Златанов, началник на група "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия" в столичната полиция. - Но те са неконтролируеми. В четвъртък ескортирахме четирите им автобуса до "Св. Александър Невски", където като обикновени граждани можеха да разгледат. Още със слизането обаче забиха тъпани, бяха много агресивни към околните, мятаха бутилки. Нахлуха в храма, но бързо ги изкарахме и не потрошиха нищо. До мача ги отведохме на място извън София."


УЕФА смяташе двубоя за "рисков" и изпрати офицер по сигурността. "Такъв човек е имало на четири-пет двубоя за последните десет години", коментира Златанов.

Пред "Труд" зам.-директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни: "Около 21,30 ч в сряда част от босненците отишли в мол "Сердика", където засекли левскари и се сбили. После се прибрали в хотел "Хемус", организирали се и излезли пред сградата, блокирайки главния вход. До един били пияни. Над 20 левскари се събрали от другата страна на улицата и започнали да мятат камъни и бутилки. Босненците отвърнали."

Около 40 полицаи се намесили, заставайки между агитките. Двама са ранени - единият е с изкълчена ръка, другият - с навехнат глезен. "Четирите автобуса на босненците са били паркирани пред хотел "Хилтън" - продължи Спиридонов. - Около 3,30 ч през нощта някой е полял единия с гориво, а после е метната факла, която да го взриви. Подозираме фенове на Левски. За щастие полицай е ритнал факлата далеч от автобуса."

А по-късно и "червени" фенове атакували хотела на босненците. "Има седем задържани, и те са ни стари познайници от агитката на ЦСКА - каза главен инспектор Антон Златанов. - У тях са намерени бомбички и маски. Няма арестувани фенове на Левски. "Сините" и "червените" агитки не са действали заедно."
Етикети: Полиция, лампа