Премиерите усмиряват преди Сараево-Левски

Публикувано на: 25.07.2012 17:50

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Бойко Борисов и Виекослав Беванда
Министър-председателят Бойко Борисов проведе днес телефонен разговор с премиера на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Двамата изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между агитките на футболните клубове Левски и Сараево и категорично се противопоставиха на опитите за провокации.

Те направиха съвместно изявление по повод предстоящата футболна среща между ПФК Левски и ФК Сараево, в което се казва:

„Днес ние разговаряхме по телефона по повод предстоящия мач-реванш между футболните отбори на "Левски" и "Сараево" и изразихме загрижеността си от ескалацията на напрежението.

Обръщаме се към феновете на двата отбора: Футболът е велика игра, която радва милиони хора по света, и тя не трябва да води до насилие. Ние също сме истински фенове и призоваваме нашите приятели на стадиона в Сараево: Не разваляйте мача. Оставете спорът да се реши от футболистите на терена и покажете, че вярвате в тях, без да обиждате и унижавате другата агитка.

Призоваваме феновете на двата футболни отбора за отговорно и сдържано поведение в духа на взаимното уважение и спортсменство. Спортът е подчинен на мирното съперничество между талантите и надскача културните, етническите и религиозните граници.

България и Босна и Херцеговина имат ключова роля за разбирателство и сътрудничество в региона и са пример за отлични двустранни отношения.

Двете страни ще останем приятели и партньори и след мача ФК "Сараево" - ПФК "Левски". Нека по-добрият победи, а приятелството между двете държави да бъде още по-силно"
, завършва изявлението.