МОК тотално ни изтри от Игрите в Атина 1896

Публикувано на: 26.07.2012 10:13

Автор: Проспорт.бг

©
Международният олимпийски комитет за пореден път изтри олимпийската история на България, като този път това стана вече официално.

За първи път в информационната система на игрите в Лондон, чието откриване е утре, е записано, че първото ни участие е през 1924 година в Париж. За това дълго време с особено упорство се бориха няколко американски историци, както и италианци, които не зачитаха Шарл Шампо, защото бил с швейцарския си паспорт в Атина през 1896 година.

Италианците имат лична изгода, защото първоначално не бяха включени в списъка на страните, които са били на първата олимпиада, и дълго търсеха свой състезател, който е бил в Атина.

"Включили сме абсолютно информацията, която ни е подадена от Международния олимпийски комитет", заявиха за "24 часа" от "Атос", които са разработили системата, от която черпят данни абсолютно всички информационни издания по света. От пресофиса на спортната централа първоначално обещаха да проверят всичко, но след това се покриха, защото имало изключително важна сесия на комитета. Така всеки, който търси информация за България, получава грешна.

У нас разполагаме с документи, които потвърждават участието ни в Атина през 1896 г. Единият е правителственото решение, с което се командирова делегацията, което е уникално за света. След това е официалният албум на олимпиадата, който е бил подарен на княз Фердинанд след приключването.

Най-важното ни доказателство обаче е в доклада на бащата на съвременните олимпиади Пиер дьо Кубертен за игрите, в който сме споменати отделно.

"Дефилираха българите, които бяха с прекрасни униформи", пише основателят на модерното олимпийско движение.