Няколко думи за отразяването на Олимпиадата от БНТ

Публикувано на: 06.08.2012 13:46

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов - Полковника
В нашия сайт по време на финалите на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна си позволихме два коментара за изявите на коментаторите и екипите на обществената Българска национална телевизия, единствено водени от убеждението, че тя подлежи на обществен контрол. Тогава първият ни коментар бе остър до червено, вторият с много позитиви.

Бих искал да кажа още в самото начало, че екипите на БНТ на Олимпиадата в Лондон работят отлично. Видимо всички са се подготвяли дълго и със съзнанието за отговорността, която носят пред зрителите. А организацията и реализирането на отразяване на Олимпиада стои близо до висшия пилотаж. Според мен - едно голямо браво на всички журналисти и технически екипи на БНТ. Находчиво привлечени консултанти и специалисти в различните спортове.

Персонално ще обърна внимание на двама души, когато обобщавам работата на БНТ по отразяването на Олимпиадата. Голямата шампионка Тереза Маринова се справя блестящо пред камера в студиото. Видно е, че обективът я обича. Тя отвръща с интелект и невероятна за новобранец реакция при воденето. Тереза е и ненатрапващият се, но забележим фактор в коментарите зад кадър. Браво и за тази идея!

Петър Василев. В началото на европейското по футбол имахме всички основания да разкритикуваме остро неговите изяви. А след това да отбележим, че човекът е разбрал идеята.

На Олимпиадата Петър Василев сякаш плува в съвсем други води. Коментарите му в бокса са не само емоция, но и очевадна любов към този спорт, състезателите и деятелите в него. Това не може да се скрие. Пепи разбира тези битки и е точен. Вярно, направи известна грешка в последния бой на Сашко Александров при 49-килограмовите, но пък и кой не би сбъркал при толкова нелепости в съдийството около боксовия ринг, а и между въжетата!? Сякаш само за да покажат колко значим за световното съдийство в аматьорския бокс бе големият ерудит и дипломат академик Емил Жечев. Аз съм благодарен на Пепи за коментарите и компетентостта. Боксьорите са толкова работливи и непретенциозни момчета, че заслужават всичките добри думи изречени от Василев за тях.

Накрая нещо искрено и лично.

Стартирах, като спортен журналист във вестник "Народна армия", заедно със старта на Олимпиадата в Барселона през 1992 година. Току-що ми бяха свалили пагоните, заради неблагонадеждна биография. Но пък ми разрешиха да остана в спорта.

Това ми даде изключителния шанс да работя заедно с легендите на телевизионната спортна журналистика Цветан Алипиев, Васил Манченко, Николай Колев-Мичмана, Людмил Неделчев-Люпи, Никола Ексеров-Коко. Люпи беше мой ръководител и учител в "Труд", а Цецо Алипиев ми е давал може би най-ценните съвети за новобранец в професията с невероятната деликатност, която притежаваше този висококултурен човек. Те са икони за българската телевизия и журналистиката изобщо.

Днес синовете на бате Цецо и бате Васко са в Лондон. Искам да кажа, че те са достойни синове и техните бащи могат да почиват в мир. Камен Алипиев-Кедъра бе отличен на откриването, заедно с институцията Вера Маринова. Камен е подготвен и отговорен, когато коментира и интервюира.

Методи Манченко ръководи целият този медиен оркестър и го прави със спокойствие и вече видима рутина. Колкото и да не искаме, то и ние навъртяхме възраст от половин век.

Радвам се за Камен и Мето и им благодаря!