Атанасов: Аматьори унижават истински мъже в Ботев ( Враца)

Публикувано на: 14.08.2012 17:34

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Чавдар Атанасов
- Господин Атанасов, има ли назначен одит на клуба от страна на новото ръководство?
- Одитът беше назначен от Общината за целия период на управление от 30 май 2010 до 30 май 2012 година. Кметът Николай Иванов е запознат с него, аз също.Нямаше абсолютно никакви нередности. Бяха записани само някои напътствия и препоръки, които са нещо нормално.

- Вярно ли е, че субсидията от АЕЦ „Козлодуй” е спряна заради злоупотреба и еднолични решения от Ваша страна?
- Ако има някаква злоупотреба, тя щеше да се покаже във финансовите отчети и при одита. Това са абсолютни глупости. Субсидията, да бъдем честни, беше спряна непосредствено след местните избори. Нормално е да бъде спряна, след като в града избраха червен кмет. Получавахме субсидията благодарение на мен и на предишното местно ръководство.

- Има ли задължения клубът към хотел „Хемус” и какви са те?
- Задължения сме имали периодично, не само към хотел „Хемус”, а към транспорта и към лагери, на които сме били. Тук искам да вмъкна, че обвиненията и оправданията на новото ръководство за наследени дългове, за които не сме ги уведомили - не отговарят на истината. Един месец преди да се състои общото събрание и да влязат в управлението, на три езика съм им превел абсолютно всички задължения на клуба, било то към НАП или към отделни фирми. Те са абсолютно запознати с всичките задължения и казаха като поемат властта, че ще си направят сметка и ще решат тези проблеми. Не знам защо манипулират така общественото мнение и излиза, че едва ли не сме оставили клуба с тежки финансови дългове. Задължението към НАП сме го разсрочили ежемесечно и се плаща по 10 процента. До този момент не сме имали проблеми, нито сме имали блокирани сметки, нито от хотел „Хемус” са ни търсили. С тях две години работим, винаги е имало забавяния, но при нас процесът е такъв: ежемесечно ни постъпват пари от телевизионни права, реклама, билети и така нататък. В момента, в който постъпят пари в клуба, ние си изчистваме дълговете. В „Хемус”, към дата 30 юли 2012 година, имахме задължение в размер на 3000 лева, които са на клуба, а не лично мои.

- Вярно ли, че 30 000-те хиляди лева, дадени под формата на заем, са били изхарчени неоправдано?

- Само искам да кажа, че за един месец разбрах какви са намеренията на Ивайло Рачев и компания. От начало мислех, че идват да инвестират в клуба, съобщавах им на всяка среща, че на месец трябват поне 100 000 лева за издръжка, а те казваха, че няма проблеми. Нещото, което ми подсказа, че нямат пари и нямат възможност да издържат клуба беше един разговор с Пепино Тири. В него той ми заяви, че не е инвеститор и че трябва да започне работа в клуба, за да дойдат евентуално инвеститори. При което аз му отговорих, че ежедневно трябват пари, за да функционира клубът. Когато взимаш нещо, ти го взимаш с плюсовете и минусите, знаеш, че има задължение клуба, знаеш, че още с идването си трябва да направиш инвестиция. В крайна сметка тези 30 000 лева бяха точно за двата лагера в Банско и Тетевен и за текущи разходи по хотели и храна. По-голямата част от тези пари са изразходени за „техните” футболисти и за „техния” щаб. Така че това са абсолютно безпочвени обвинения.

- Отборът бил ли е замесен в „черно тото”, защото и такива обвинения се появиха?
- По-скоро се съмнявам в техните намерения оттук натам, при положение, че идват от държава, където най-много се говори за „черно тото”. Всички знаем за арестите и наказанията заради манипулацията на мачовете там. Тези обвинения са глупости, но всеки може да си говори каквото иска. Напоследък стана модерно да се споменава това „черно тото”. Ако има такова нещо в българския футбол е хубаво то да бъде прекратено.

- С какво смятате да се занимавате сега? Може би отново със спорт?

- Аз цял живот съм се занимавал със спорт. Честно да кажа не липсват оферти от други клубове, в които да помагам организационно. Ще помисля малко. Имам и няколко проекта, с които мога да се занимавам, но при всички положения работата ми ще Бъде свързана с футбола.

- Бихте ли се върнал след време в Ботев, ако клубът се нуждае от Вас?
- При всички положения. Макар че не съм получил за двете години работа признание от никой тук във Враца. На драго сърце бих помогнал на отбора с каквото мога.

- Как виждате сегашното състояние на отбора и как ще коментирате загубата на старта на първенството?

- В момента няма отбор! Не може десет човека от миналогодишния състав да бъдат изхвърлени и, то позорно, един ден преди мача с Берое. Причината е, че те просто са поискали заплатите. От новото ръководство са предложили да им дадат 40 процента, а останалите след половин или една година. След това им дали срок от една минута да решат ще се подпишат ли под тези декларации и в момента, в който момчетата отказват, биват изгонени от съблекалните. Не е истина, че не са искали да се качат и да не пътуват за мача. Аз познавам тези момчета от две години, знам какви мъже са и винаги са играли в името на клуба. Много пъти съм ги бавил с плащания, но те никога не са предавали отбора и никога не са казвали, че няма да играят в даден мач. По нормален начин съм им обяснявал ситуацията и рано или късно съм им давал това, което са заслужили. Най ми е болно за тях. Не може така позорно да гонят футболисти, които са извели отбора от „В” до „А” група и някой да се оправдава с нежеланието им да се качат в автобуса. В момента дори не ги допускат на стадиона!

- Ще добавите ли нещо?
- От дълги години съм във футбола и такова чудо не съм виждал никъде. Ясно е, че това няма да доведе до нищо добро. Тези хора са пълни аматьори, те не знаят за какво става въпрос. Не е толкова елементарно да се управлява един футболен клуб. В крайна сметка има неща, по които трябва да имаш познание и да знаеш как да процедираш. Но най-важното е да подхождаш човешки. Отношението е най-важно. Искам час по-скоро да се вземат мерки, защото наистина съм съпричастен със случващото се с играчите и не искам клубът да страда, не го заслужават и двете страни.

Зебележка: Интервюто е на Антон Павлов от zovnews.com