По-важните избори

Публикувано на: 09.10.2012 19:24

Автор: Живко Роев, икономист

©peterblogs.de
Всички знаем, че в периоди на предстоящи избори за изпълнителна власт, управляващите увеличават „предизборно” разходите и националните бюджети отиват на дефицит. Освен това, тогава е периода през който се правят най-щедрите обещания към електората (пенсионери, работна класа, бизнес, фенове).  А след това тези разходи обикновено намаляват или балансират, а обещанията остават на хартия. И така до следващите избори. Това най-общо казано се нарича изборен цикъл. И най-общо трае 4 години.

Погледнато през призмата на българския футбол изборният цикъл може да прогнозира с подозрителна точност новия шампион на страната. Наблюдението ще обхване годините и изборите в периода след 89-та година до сега.

Какво е разпределението на силите?

Разравяйки се в политическите и футболни архиви разбираме, че през 1990-та година на власт идват „левите” от БСП. През годината, през която управляват те, шампион става Етър Вт. През 1991г. се провеждат нови избори, които се печелят от „дясната” СДС. За мандата от три години, който имат „сините”, шампиони стават съответно ЦСКА (92), Левски (93) и пак Левски (94). През  1994г. изборите се печелят от коалиция между БСП и земеделците от БЗНС. Те изкарват отново само три години. За този период шампиони са съответно Левски (95), Славия (96) и ЦСКА (97). През 1997г. се провеждат отново избори, които се печелят от десните от ОДС (с водеща позиция на СДС). Те изкарват пълен мандат от 4 години. През периода шампиони стават Литекс Лч (98 и 99) и Левски (00 и 01). През 2001г. изборите се печелят от „неутралните” от НДСВ (партията на царя).  През пълния им мандат футболни шампиони на страната стават Левски (02), ЦСКА (03), Локо Пд (04)и пак ЦСКА (05). Изборите през 2005г. се печелят от БСП, които управляват в коалиция с НДСВ и ДПС. За периода шампиони стават съответно Левски (06), ЦСКА (07), Левски  (08)и отново Левски (09). През 2009г. на власт идват „центристите” от ГЕРБ. За три години от мандата им шампиони станаха Литекс  Лч (10 и 11) и Лудогорец Рд (12). Остава една година от мандата на сегашните управляващи и излъчване на още един шампион на България.
 
Какво прави впечатление?
 
Първо: В мандатите, през които Литекс става два пъти поред шампион е този на ОДС на Костов и на ГЕРБ с Борисов. Интересно е, че  през първия от споменатите мандати, отбора станал шампион след Литекс, а именно Левски повтаря постижението си.

Второ: Никога досега в последната си година от мандатите на управляващата партия (в годината на избори) не се е случвало шампиони на България да са отбори различни от ЦСКА или Левски (то и затова май една партия не е управлявала държавата два пъти подред!).

Трето: Никога досега в периода на преход, за един мандат (нека изключим едногодишния мандат на БСП от 1990г.) не се е случвало шампиони на България да стават само „провинциални” отбори, т.е. извънстолични.

От 1, 2, 3,  и приемайки хипотезите, че настоящата политическа власт е с популистки уклон (т.е. не може да позволи да се „зарадва” предизборно само червена или само синя България) и, че премиера ни като спортист винаги иска да е първи (т.е. при него нещата да стават за първи път, да са исторически) следва, че новия шампион на БГ ще бъде Лудогорец от Разград.
 
Внимание: Този материал не е препоръка за вземане на решение за участие в залагания за шампион на страната!

Забележка: Щях да забравя! През януари 2013г. предстоят по-важните избори – тези за поста на шеф на БФС, като резултатите от тях има опасност да повлияят и да обезмислят или потвърдят всичко, което бе изложено дотук!!!
Етикети: избори, вот