Зе Роберто убедил Елица Василева за Бразилия

Публикувано на: 09.11.2012 14:16

Автор: Проспорт.бг

©
Волейболната националка Елица Василева с усмивка разказа пред "7 дни спорт" за живота си в Бразилия. Чаровната българка разкри с каква нагласа е тръгнала за южноамериканската страна, от какво е била уплашена и какво я е впечатлило още с пристигането. Ели не пропусна да сподели мнението си за бразилците, почитателите и свободните дни.

- Как се решихте на тази крачка в професионалния ви живот?
- Знаех, че скоро ще взема такова решение. Аз обичам да се изправям срещу предизвикателства, а това за мен е точно нещо такова. Бях свикнала с живота и първенството в Италия и затова исках промяна.

- И как се отразява голямото разстояние на връзката ви с гаджето - баскетболиста на Лукойл Академик Божидар Аврамов?
- Разстояние между нас с Божо винаги има, дори когато и двамата сме в България и сме с националните ни отбори. Много искахме да играем в една и съща държава тази година и аз вярвам, че скоро ще стане. Обичаме се още повече и се подкрепяме дори от разстояние, той ми е голяма опора.

- Имаше ли моменти, след като подписахте в Бразилия, в които сте искала да се откажете?
- Не съм имала такива моменти, дори бях нетърпелива да разбера за какво става въпрос.

- Защо Бразилия?
- Реших да приема това предложение заради треньора Зе Роберто. Той е бил олимпийски шампион три пъти и има още много победи на клубно ниво. Това, че ме поиска в неговия клуб, беше супер новина за мен, а и все пак Бразилия е по-близо от Корея

- Какво очаквахте да е в Бразилия и какво е всъщност там?
- Нямах никакви очаквания, защото знаех много малко неща от интернет и от познати, които са били там. Малко ме поизплашиха с високата престъпност, преди да дойда, но се постарах да не съм предубедена. Моят град е много спокоен и чист, а хората са много топли. Животът е нормален, както във всяка друга държава.

- Какво ви впечатли още с пристигането ви?
- На втория-третия ден от пристигането ми видях малки маймунки на дърветата вместо катерички Те дори не бягат, а ти позволяват да им оставиш някое плодче. Много са сладки.

- На какъв език си говорите?
- С треньора предимно на италиански, но с момичетата само на португалски. С италианския са много близки езици и за това ми е лесно да ги разбирам, както и те мен. Иначе целият щаб говори английски, ако се наложи някой от другите треньори да ми обясни нещо по-сложно.

- Как ви приемат в отбора?
- Момичетата са наистина много добрички. Дори ми правят малки подаръци от време на време, забавляваме се много и с две-три от тях постоянно се смеем. Винаги са готови да ми помогнат с каквото и да е.

- Имате ли си вече фенове?
- Отборът като цяло има много фенове. Подаряват ни плюшени играчки, постоянно се снимат с нас, но аз нямам изтъкнат фен от тези на целия отбор.

- Как ви се струват бразилците? Българските мъже по-хубави ли са?
- Мъжете тук са много различни, и то най-малко заради цвета на кожата. Въпрос на вкус, но българин открадна моето сърце и ще си остане в него.

- Къде ви харесва повече - в Италия или в Бразилия? Каква е разликата?
- Италия се превърна във втори дом за мен, защото там имам много приятели и вече нищо не ми е чуждо. Тук също е много хубаво и е спокойно за един спортист. Но ако сметнем и разликата в разстоянието, везните натежават в полза на Италия.

- Имахте ли време вече да разгледате, какво ви впечатли?
- Имам впечатления най-вече от Сао Пауло, защото ходихме доста пъти с отбора до там. Градът е огромен и изглежда точно както по филмите.
Впечатляващото тук е, че няма човек без работа. Всеки се занимава с нещо, няма просяци. За жалост това не се случва в България.

- Кое беше първото нещо, което си купихте?
- Първото нещо, което си купих, беше дъвки. Когато посещавам нови страни, винаги си купувам нови видове, които не съм опитвала.

- Какво ви липсва?
- Липсвам ми семейството, приятелите и най-вече приятеля ми.

- Как минава един ваш ден извън залата?
- За щастие имам басейн в двора на кооперацията, а тук температурата не пада под 30 градуса. Затова свободният ми ден е там с книга и iPod. Естествено, не пропускам и шопинга в близкия мол.

- Как е нощният живот в Бразилия?
- Не съм много запозната, тъй като досега момичетата са ме водили само на ресторант. Заведенията приличат на нашите бирарии. Много са приятни и е ужасно вкусно.

- Доскоро лекувахте контузия, суеверна ли сте, имате ли някакъв талисман, който вярвате, че ви пази от такива неща?
- Имах гривна на крака, която носех 7 години. След контузията обаче ми се наложи да я сваля и определено нямам талисман, а и не съм толкова суеверна.