За Жаклин, ГА , Полковника, фатмашкият Проспорт и...

Публикувано на: 28.11.2012 20:09

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Седмичната неврaстения из сайтовете продължи да се вихри с обичайния център на вниманието. Майкъла, или "Май-съла", както, с извинение, го е нарекъл един форумец, отново се бе развихрил – хвали, отрича, наставлява, обещава, заплашва... Голям шоумен, голямо нещо. Сякаш няма други клубове и те си нямат шефове, че все "вдовиците" от парка на свободата трябва да слушаме...

В тази поредна "майкълиада", обаче, много "вдовишки синчета" са вдигнали палчета за статия на Жаклин Михайлов, някога считан за "непоправимо говедо", но вече прекрачил в редиците на "обективните". Като обективна е аплодирана и статията "Комунисти, ченгета, доносници, а сега и Газпром", в която журналистът прави обзор как се е смъквал любимият му клуб до днескашното падение – спонсорство от "съветския газов гигант".

Самото заглавие говори достатъчно за намерението на автора – да обиди левскарите и да зарадва враговете им. При това с нашите камъни по нашите глави..

Толкова ли е озлобял известният дописник? Или въпросът, по-правилно зададен, трябва да изглежда "толкова ли е огладнял?".

И двете са верни. Озлоблението може би идва от доста проточилото се връщане на кумира Сираков в родния клуб, когото и при Газпром пренебрегват. Вярно е също и това, че от безрезултатната си служба в полза на "каузата СС", дългогодишният дописник е започнал и да поизгладнява.

Няма криза само за стария му партньор в бизнеса, наречен "Левски срещу цска". С Атанасов навремето провеждаха симулативни "адвокатски караници" пред камери и микрофони, а после деляха спечеленото от полирането на сини и червени гънчици. ГА обаче прояви повече бизнесменски нюх, запази големият пай от червено-кафявата ниша, усъвършенства се в "свещената война на свещените четири букви срещу подуенското зло", и сега върви го настигай. Няма никаква нужда да се прави на обективен, както се налага на някогашния защитник на каузата "Левски".

Тук може би е уместно да отбележа, че няма нито една електронна медия, която да е "само левскарска". За разлика от чисто фатмашки сайтове като Спорт1 и Проспорт, например. Заглавията им са неутрално подвеждащи, но само за неопитния потребител. И на двете места цитати от "Блога на Драгой" са крайно нежелателно четиво, а полковникът – полуинтелигент, собственик на униформеното отроче, дори ме пресреща с червен надпис: "вие нямате право да коментирате тук".

Истински комплимент от демократ- закапече. Не съм запознат в свободния свят колко полковници списват "общочовешки" сайтове, но този Петьо се взема на сериозно и като писач. Всяка дописка илюстрира с някаква своя "младоженска" снимка, а убеждението му е, че цесека един ден ще се нареди до бъдещите цесеката из Лондон, Рим, Париж, Мадрид...Просто там засега са изостанали във възгледите си за ролята на футбола с пагони...Толкова за фатмак а-полковник. Споменавам го, защото нашият Жаки и там бе отпечатан и форумно афиширан като "говедо, което влиза в правия път". Най-вече му свалят фуражки заради възхвалата, която "синият тантурко" прави на фенския героизъм. В споменатата статия ЖА се възхищава от онези 200-300 лумпени, които на мача с Берое най-безстрашно скандирали "Бойко-педераст".

"Лично аз, свободата я съзрях на националния стадион "Васил Левски", но сред привърженици на другия клуб...", обобщава хроникьорът на "бойните действия" в сектор Г, като по този начин се опитва да громи сините привърженици, които не се съпротивлявали на властта, а тъкмо обратно. Новоизпеченият антилевскар обаче забравя, че доста по-директно и шумно нашата агитка атакува министър председателя преди година на разградския стадион. А червените му любимци, както във всяко "нововъведение" на агитката си, чисто и просто и тук хилаво подражават и се учат от сектор Б.

То се знае, че има заядливост в тези мои редове, и аз ще го обясня с това, че статиите на Михайлов продължават да съжителстват до тези на Атанасов. Защо тогава не на Жаки, а на мен, любителят, се пада неприятното задължение да опровергавам необузданите му лъжи и клевети, а "левскарят профи" дори започва да допълва ортака си в гадориите. Спомням си, че и двамата са се разписвали във ведомости като служители на Тодор Батков. Защо тогава в статиите им той не е бил нито Борат, нито Тара, бито дори бай Ганьо. Макар да си е бил същият неприятен гьонсурат и алчен герой от прехода.

Как да наричаме такива, които търсят място в средната класа с парите, спечелени покрай хора като Батков, когото са възхвалявали, или най-малкото премълчавали, точно когато е трябвало да бъде разобличен...Не съм толкова наивен, че да нямам отговор, нито читателите се нуждаят от моето обяснение. Но защо мълчаливо да понасяме и такива като ЖА и ГА – с какво те са по-добри и полезни от Тодор Батков, щом най-манипулативно и комерсиално ни поднасят половинчати истини в зависимост от личния си интерес. Не обеществен, не клубен, а личен и моментен...

Българският футбол е на несравнима висота, поставен до футболната журналистика. Тя ежедневно го омърсява и тегли назад по стотина "сравнително честни начини". Но най-потърпевши, разбира се, сме ние, любителите. От всяка паднала от небето темичка се раждат олигофренски заглавия, които задължително трябва да имат връзка с името на "Левски" или цска. По този начин "Делото за леля на цесекар, изнасилена от вуйчото на бивша звезда на "Левски", влиза в съда". Скоро имаше подобно заглавие...

На този фон – къде-къде по интелигентно го е написал Жаклин Михайлов –комунисти, ченгета, доносници... Добре, но всичко това кога става, след като Наско Сираков вече е уволнен от клуба, така ли? Май не. Ами ако Газпром, все пак, бе станал червен спонсор? Ами ако утре някой подобен на Газпром поеме издръжката на цска, чийто привърженици тъй силно са впечатлили бившият левскар ЖА ...

Това не са маловажни неща. Тези изгладнели драскачи всеки ден жестоко манипулират нуждаещите се от новини и спортни информации, измислят, преиначават, спекулират, фалшифицират... при една абсолютна безотговорност и безконтролност.

Конкретният повод със Жаклин Михайлов за "падението на "Левски" е най-дребното в тази ужасна медийна мъгла. Но обобщението му е преднамерено и невярно. То противопоставя червени и сини привърженици, манипулира в полза на фолклора на едните, омаловажава истинската история на стогодишния клуб.

Ще е полезно, ако и други левскари реагират на писанията на жаклиновци, защото текстовете на приятеля му ГА все по- слабо се четат и хващат дикиш предимно сред форумците с провиснали ченета. Но и нашата бивша медийна гордост Жаклин със своята зле разбрана обективност май се е запътил да му обира славата.

Пък и друго се долавя – задава се конгресът на бфс, а от компанията на Жаки май ще има сериозни кандидати за по-височки постове. Нали си спомняте, Ицо Камата кого похвали, че е израстнал до "плъх", докато колегата им Боби си останал "мишок"...

И в тази кампания ще има дописническа далавера, а който е печен, знае кога и до кого да застане. Но има време, до тогава пак ще трябва да се пише това-онова за "палчетата". И да се похапва, разбира се.

Забележка: По желание на наш приятел препечатваме нещото на някой си Драго Драгоев, dragoi2010.wordpress.com. Препечатваме от fanface.bg без редакторска намеса. Без намеса, поради липса на ресурс за справяне с неграмотността и първосигналните внушения.

Речник: Фатмак - нарицателно в армията отнесено към старшината, язвително, синоним на тъп.
Речник 1Старшина - най-високото звание сред сержантския състав в армията.

Етикети: Молив, лист, писане