Избий комплекси и гаси злоба чрез Бербатов!

Публикувано на: 28.12.2012 15:07

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Явор Пиргов
Георги Миланов, Иван Иванов, Станислав Манолев… Това е тройката за Футболист на годината в България. Всичко щеше да е страхотно, ако не беше малко смешно. Да, и тримата са много добри футболисти, които заслужават уважението и любовта на хората, но… Къде е Бербатов? Илиан Стоянов го каза: “Докато ходи по терена, Митко трябва да е номер едно”…И не само защото е Бербатов, а защото играе в отбор от Висшата лига. В определени моменти носи лентата на този отбор. Вкарва на Арсенал. С него хората си рекламират продуктите и канят зрители на трибуните…

Нищо лично към Миланов и Манолев, но дали можем да съпоставим техните изяви с тези на нападателя?

Бъдещето определено е пред халфа на Литекс. Това е безспорно. Голяма част от надеждите ни за светлото бъдеще на родния футбол са свързани с него. Но как можем да го поставяме на кантара редом до Бербатов, след като единият през тази година побеждава Монтана, Ботев Враца и Калиакра, а другия е лидер на играчи носили екипите на Реал, Рома, Ливърпул, Челси… Та Жоро Миланов за 2012-та не можа да вземе три точки от ЦСКА, Левски и Лудогорец, а нападателят на Фулъм първо бе избран за играча с най-високо КПД на Манчестър Юнайтед, а след това бе определен за най-значимия трансфер в историята на Фулъм. Нерде Лондон, нерде Ловеч…

Още по-озадачаващо е по-предното класиране на Станислав Манолев. Да, момчето направи много силен мач срещу Италия, но толкова… Та той е в немилост в клубния си отбор… Сега не ми казвайте, че е по-добре да си дълбока резерва в ПСВ, отколкото символ на Фулъм…

Истината е съвсем друга. Най-сетне определени футболни кръгове у нас постигнаха своето. Те спечелиха тяхната си война с Бербатов. Война, в която Митко не се включи. Той отказа да се бори с наглостта, лицемерието, пошлостта… Той им каза “Баста” и просто отказа да носи фланелката на един отбор, в който конците дърпат те.

Как мислите дали благоевградчанинът нямаше да е първи, ако се бе съгласил на онзи трансфер, от който много пара щеше да изкара един добре познат български мениджър? Дали тогава щеше да има обаждания, намеци, съвети… Смешно е. Не, не, жалко и трагично е. Онези, които преди време избиха комплексите си и не гласуваха за Митата Якимов и Жеков, сега имат своите верни последователи.

Преди време опитаха да сравнят Митко с Благо Георгиев. Тогава не успяха. Сега обаче по великолепен начин канализираха негативизма към Бербатов. Едни не го харесват, че не вкарал на Левски, други, защото не бил от Левски, трети просто му завиждат, а четвърти са готови да гласуват за всеки, само да не е той…И сега всички вкупом го хокат, че се отказал от България. Алооо, нали видяхте снимката му с Мамаду Диара. Това какво ви говори? Той от България не се е отказвал. Той се отказа да играе по свирката на настоящите кукловоди. И вместо да се надигне глас срещи тях, всички анатемосват него.

Но, българинът е страшно племе! За него важното е да ръфа, да плюе, да обижда…
Та нима забравихме лятото. “Глупак бил, че отказал на Ювентус”. Чакайте бе хора, вие ли взехте да му давате наклон…

Да, той сам абдикира от величествените битки на Шампионска лига, за да избере аристократизма. Сега може спокойно да влезе в някой пъб в югозападната част на английската столица, да предреди всички и да си подаде кредитната карта с думите “Аз съм от Лондон”. И пак ще е на върха.

В следващите сезони името му ще бъде споменавано всяка седмица и то на висок глас. Всяка втора събота на месеца, когато малкото камионче с високоговорители, което издава весела мелодийка и обикновено се използва за продажба на сладолед ще обикаля уличките около “Клапан Джакшън” и “Фулъм роуд” и ще приканва жителите на един от най-скъпите квартали на мегаполиса, разсичан от Темза с думите: “Заповядайте на “Крейвън Котидж”, елате да видите Димитър Бербатов”.

Всъщност Митко сам помоли да не го включват в тази класация. Той е наясно, че тя вече е опозорена.

Ако някой, някога е имал възможността да гледа наживо мач от Висшата лига, никога не би си позволил дори да опитва да съпоставя футболист от това първенство с такъв, който играе пред 120 люпещи семки чичковци в Ловеч.

Но това е България. У нас Митко така и не получи онова, което заслужаваше. Вместо да се гордеем с него, ние опитвахме да го стъпчем, да го дръпнем при нас в блатото. А после защо отказал да играе за България?! За коя България да играе? За тази, на онези фенове, който счупиха челюстта на баща му, псуваха майка му, а години след това го иронизираха в Манчестър. Или за другата България, която бе замесена в далаверите с Естония и ЮАР?

Дори да е отказал да носи фланелката, която мнозина хвърляха, а после се отричаха от решението си за някакъв рекламен договор повече, Митко продължава да е българин. Той и Стилян са тези, с които свързват родината ни на Острова. Ние обаче бързо ги забравихме и отхвърлихме. При Петров е още по-гадно за него се сещат само, когато трябва да се натрупа малко актив и политически рейтинг…Защото е модерно. Защото така правели в Англия. А при Бербатов вече не по-интересно да се критикува. Така всеки си мисли, че е Сър Алекс. Но пропуска факта, че шотландецът няма да се радва на рекордната титла, без услугите на голмайстора на най-силното първенство…Всъщност и тогава не избраха Бербатов. Това обаче са отминали неща. Вече се свиква, но следващия път, когато решат да го пренебрегват, нека си спомнят, че нито един българин в цялата история на тази държава не може да каже откъде са му първите 70 милиона лева! А Митко може. В състояние е да обясни, че всяко едно пени в сметката си е негово. Изкарано с краката, с главата. Дори само заради това Бербатов заслужава уваженеието ни. Ако все още можем въобще да уважаваме.

Забележка: Коментарът е на Явор Пиргов от sportline.bg Заглавието е на Проспорт.бг

Предположение на Проспорт.бг: Изоставиха го, защото е отишъл много напред...
Етикети: Явор Пиргов, блог