Още истини за новия в ЦСКА: Чочев + Х = Успех и титли! Х=?

Публикувано на: 24.01.2013 11:31

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Феновете на футболната игра вече научиха, че Ивайло Чочев е израснал в плевенското село Трънчовица, започнал е да тренира в Спартак (Плевен), баща му дори е бил играч на този тим.

Вече успяха и да го видят.  Здрав, прав българин, с много силен ляв крак, брилянтна техника и неповторим характер. Признава чистосърдечно, че не е наясно още откъде изгрява слънцето в София, но това не му пречи вече съвсем сериозно да хваща окото и по време на подготовката в Турция. Особено в последната контрола, когато бе диктатор на терена през втората част.

Висок 188, състезателно тегло 80 кг.

Статистически обаче се пропуска факта, че той е двукратен шампион на България, при това в рамките само на около месец през 2010 година.

При 17-годишните, набор 1993 година, Чавдар (Етрополе) няма особени трудности за титлата тогава. Но още на четвъртфиналите при 19-годишните Чавдар има за съперник силния отбор на Левски. Първият двубой е в Етрополе.

Сините пристигат в балканския градец, като завоеватели. Двубоят тръгва успешно за тях с гол на Андреас Васев. Тогава треньорът Атанас Атанасов-Орела пуска през втората част младия халф Ивайло Чочев, а на вратата вече е неговият връстник и приятел Митко Евтимов, бъдещ страж на Нотингам Форест.

Влизането на Чочев се превръща в празник за няколкото хиляди на стадиона. Диктатура на трънчовеца и обрат до 3:1.

Тогава ръководството на Левски е поискало обяснение от ДЮШ. Твърди се, че Бисер Хаздай е казал: "Влезе някакъв Чочев и ни разказа играта".

На "Герена", в реванша, Чочев отново е на терена и Чавдар не оставя никакви шансове на сините, за да стигне до титлата с победа над коравия тим на Видима-Раковски с гол на Станислав Краев-Гути и отново блестящи Ивайло Чочев и Иван Вълчанов (сега в Новара). Впрочем плевенчанинът Гути през 2012 реализира хет-трик със Спартак (Плевен) в контрола срещу ЦСКА.

След реванша на "Герена" обаче Левски прави опит да отмъкне Ивайло Чочев. Играчът и семейството му  не се поддават на изкушенията, а освен това докладват веднага на ръководството на Чавдар. Случаят е приключен много бързо. Година по-късно друг столичен отбор прави плах опит за отвличане на състезателя чрез треньор, навъртал се известно време около клуба от Етрополе. И отново коректна реакция на играча и неговото семейство.

В началото на май 2011 година Ивайло Чочев е поканен в Глазгоу Рейнджърс, след като вече е наблюдаван в България от известен скаут на шотландците. Буквално "спира часовниците" на хората от академията на Рейнджърс. Известно е обаче какво се случи по-късно с фалита на шотландския гранд и до трансфер не се стигна.

Чочев продължава силно и националния отбор до 19 години. Събира погледите на специалистите на Острова по време на турнир в края на юни 2011 година, игран именно на прекрасната база на Рейнджърс.

С годините фактите избледняват и започват да се градят легенди. На официалното представяне през януари Изпълнителният директор Георги Илиев-Майкъла обявява, че Чочев е привлечен по настояване на Стойчо Младенов и Паро Никодимов. Сигурно е така.

Но началото на интереса към играча не е съвсем такова. Скаутът на клуба Иво Димов споделя търсенията на ЦСКА пред своя съгражданин и приятел Атанас Атанасов-Орела през есента на миналата година. Наско не се колебае и препоръчва на бившия халф да се концентрират върху Ивайло Чочев. Орела често обича да казва, че колкото повече опознаваш това момче, толкова повече му имаш доверие и толкова повече си сигурен, че той няма да те предаде на терена.

Ивайло е известен с пристрастията си към германската Бундеслига. Може би - една достойна мечта! Достатъчно голяма, за да му пасне.

Ивайло Чочев не е типичен представетиле на съвременната вълна играчи в българския футбол. 15-годишен зарязва математическата гимназия в Плевен за да следва футболната си мечта в Етрополе. Но съвсем не се отпуска и е отличен ученик в етрополската гимназия. Съвсем естествено след дипломирането си през 2012 година кандидатства и е приет във Великотърновския университет "Св.св Кирил и Методий". Никой не знае кога това момче се подготвя и кога си взема изпитите в Университета. Но го прави повече от успешно. Заради ЦСКА вероятно ще премине на индивидуален план на обучение. Но е сигурно, че няма да избяга, за да му бъде по-лесно.

Много му помага по-голямата от него сестра Христина Чочева. Тя също е студентка във Великотърновския университет. За нея новото попълнение на ЦСКА обича да казва често: "Много я обичам! Тя е толкова умна. Невероятно е да я наблюдаваш с каква лекота постига отличните си оценки, а учи едновременно две специалности..."

Остава Ивайло Чочев да покаже колко невероятен отличник е на терена и да спечели страстната и признателна публика на ЦСКА. Задачата е изпълнима. Решението едва ли ще бъде толкова трудно за бившия ученик от математическата гимназия.

Просто уравнение: Чочев + Х = Упех и титли! Х=?