Димитър Пенев: Дано квалификациите ни възбудят

Публикувано на: 07.02.2013 15:29

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Димитър Пенев
Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев винаги говори интересно за актуалните неща. Големият треньор следи отблизо нещата не само в ЦСКА, но и при всички родни клубове. ”Меридиан Мач” го потърси, за да ви поднесе автентичното му мнение по всички въпроси.

- Господин Пенев, какви са наблюденията ви върху подготовката на родните отбори?
- Жалко, че всички отбори са навън. Едно време бяхме тук през зимата. Имахме различни методи на подготовка. Сега е различно. Виждам само резултатите от контролите.

- Какво е мнението ви за селекцията в ЦСКА?
- Вижте, не трябва да коментираме още отсега какво става в клуба. Да им дадем време. ЦСКА е познато име в Европа. Добре познават този клуб навсякъде. Благодарение на организацията, благодарение на много футболисти, които са преминали през този клуб. ЦСКА има полуфинали за КЕШ и УЕФА, има двама-трима футболисти, които са печелили „Златната обувка". Успоредно с това кой не иска клубът да върви в момента? Дано да стане така. В България бързо се говори за лошото. бързо се говори за хубавото. Ние сме такъв народ, че бързо се променяме. Това е стар балкански нрав.

- Защо толкова бързо променяме настроението си?
- За мен е важно да не си пречим. Стига вече с това оплакване. Когато сме добре - мълчим, когато сме зле - се оплакваме. Сега футболът е след политиката. Такива са времената. Едно време беше различно. Дай Боже, сегашните квалификации на националните отбори да ни възбудят. Дано отборите ни да вървят напред, защото така се допринася и за националния тим. Сега Европейският съюз ни казва какво да правим. Идват и различни чужденци - качествени и некачествени. Ние трябва да преценим как ще развиваме родните таланти.

- Според вас защо нещата във футбола ни не вървят напоследък?
- Защото не работим заедно. Повече от 10 човека бяха седнали на бюрото, когато се обявяваше новият футболен съюз. Не трябва да се хвърля топката само към Боби Михайлов. Той е вратар, ще я спаси. Както бяха единни футболистите ни по време на американското лято през 1994 година, така трябва да бъдат и сега. Не говоря само за Стоичков и Михайлов. Всички трябва да са в една редица - и Емил Костадинов, и Йордан Лечков, и другите. Както бяха прави на редица преди мачовете, сега да бъдат прави в задълженията си. Да се опитат нещо да направят. След като сме подчинени на УЕФА и ФИФА, трябва да спазваме правилата. За мен не е хубаво да има конфликти, защото така винаги се разделяме - по двойки, по тройки

- Вие бихте ли се ангажирали с ролята на помирител между бившите ви футболисти?
- Е, те са зрели момчета, сами ще се оправят. Аз с никой нямам конфликт, с всички съм на „ти". Но нека не забравяме, че Боби Михайлов е член на УЕФА. Преди години бяхме на километри от това. Бившият председател на федерацията Донски беше в УЕФА, Вальо Михов също е член на комисия. Трябва да ги уважаваме тези хора. Обаче ако имаме разногласия и конфликти, нищо няма да спечелим. Феновете също трябва да подкрепят нашите отбори - и финансово, и като обич. На тях трябва да им се създадат условия, но и те трябва да помогнат. Нека да обичаме родните отбори.

- Тоест трябва да бъдем по-големи патриоти...
- Да, като сърбите. Те са по-надолу от нас в много отношения, но уважението и рекламата са им на друго ниво. При нас не е така. Ако някой вдигне ограда, съседът го гледа лошо. Ако някой каже нещо, другите го разнасят навсякъде.

- Казахте, че следите контролите на нашите отбори. Какво ви говорят резултатите?
- В контролните срещи няма голяма разлика. В тях се изгражда отбор. Много треньори казват „те не се броят". Напротив, броят се. Важно е. Градиш отбор. Иначе е хубаво да има конкуренция. Трябва да следим всеки от тези 5-6 отбора, които имат по-големи амбиции. Сред тях не са само ЦСКА и Левски, а също Литекс, Лудогорец, Ботев, Славия, Локомотив (София). Надявам се, че първенството ни ще стане по-добро.

- Какво пречи на отборите ни да играят по-добре?
- Когато играем слабо, се оправдаваме със съдиите. Дайте да ги оставим тези хора. Както е по закон - да има съдии, (смее се). Сега гледаме много първенства по телевизията, но никъде няма такива картини като при нас. А и самите състезатели не знаят как да се пазят. Как се правят шпагати -вече никой не знае. Трябва да се изнасят лекции. Играчите да се опитват да се подобрят, за да бъдат доволни и феновете.

- Какво мислите за треньорската смяна в ЦСКА?
- Треньорската смяна не ме вълнува по никакъв начин. Така е било и преди, така ще бъде. Крум Милев, Симолията, Никодимов, Пенев. Много треньори са сменяни. В последно време много се коментираше Стойчо, не го оставяха на мира. Когато има успехи, се мълчи, когато няма, си тръгваме - така е. Трябва да го приемем нормално. Преди в Германия и Англия не се пипаха треньорите. Сега и там не е така, сменят ги и тях. На мен обаче друго ми прави впечатление. В чужбина треньорите на различни отбори се събират на чаша вино, на уиски. Говорят си, споделят си какво става, как се правят нещата. Те имат уважение един към друг. Тук се говореше, че има профсъюз на треньорите, ама аз не съм разбрал. Един път не съм видял и прочел да защитят някого, да подкрепят. Май тези хора спят дълбоко.

- Треньорството е трудна професия...

- Така е. По-младите ги сменят често. При неуспехи - пак промени. Нека обаче не зачертаваме треньорите. Ето сега и Стойчо Младенов. Той е млад, има много работа пред него. Трудно е, но продължава напред. Но в ЦСКА не те чакат, ЦСКА е шампион. Целите винаги са едни - първо място, второто не се брои.

- Имате ли обяснение защо българските отбори изглеждаха толкова зле в евротурнирите миналото лято?
- Тази година отидохме на старата слава. Искахме да се срещнем, без да играем. Не става. Затова ни наказаха. Не ни дадоха да се усмихнем дори една минута

- Левски взриви стадиона си и сега ще прави нов. Това добра новина ли е?
- Нямам представа. Много шум се вдига. Дай Боже да стане новият стадион. Сега обаче графикът на столичните отбори ще се затегне. „Васил Левски" се ползваше от всички тимове. За Левски няма да е лошо. Името на клуба съвпада с това на стадиона (смее се). Да не забравим да поздравим и Венци Стефанов. Нямаше проблеми с отборите, които искаха да играят на стадион „Славия". Сега ще чакаме новите разпределения и графици. Ще е интересно. Чувам, че Локомотив (София) може да играе в Своге. Нямам нищо против града, но не е за „А" група. Техният отбор беше в „Б" група и се отказа. Те отбор нямат, а ние ще ходим да играем там.

- В последните дни много се говореше за загубата на Лудогорец с разгромен резултат в контрола. Толкова ли е страшно?
- Не е страшно, но резултатът прави впечатление. Иначе и ЦСКА е падал, и другите отбори. Има такива моменти. Сега не знам в Лудогорец дали са санкционирани, дали са тренирали на закрито. Това са вътрешни решения. По този начин се показват негативи. За мен няма контрола, няма официален мач. Трябва да бъде еднаква нагласата, сериозността. Играе се за авторитета на клуба.

- Търси ли ви някой от бившите ви футболисти, които сега са треньори, за съвет?
- Съвети не давам. Всеки треньор подписва своя договор, той носи отговорността. Имаш ли тесто, ще направиш най-хубавата баница или питка. Не е ли хубаво, трябва да го месиш много, за да направиш нещо. Но пак казвам - треньорите в Русия, Германия или Испания се събират и си говорят как трябва да се правят нещата.

- Напред или назад върви българският футбол?
- Ами, доста неща се промениха в последните години. Руските републики станаха милионери. Нека да видим и другите. Финландия и Швеция например. Те имат силни национални отбори, но клубните отстъпват, защото правят много трансфери в Централна Европа. Нека ние се учим. Ето сега има много промени в отборите ни, дано да е за добро. Клубове се променят, отбори се променят. Ботев (Пловдив), Велев в Локомотив (София), Вуцов в Славия.

- Притеснява ли ви това, че в ЦСКА дойде треньор от чужбина?
- Въобще не трябва да ни притеснява. Това е преценка на ръководството. Ако няма успехи, има промени. В ЦСКА е имало чужденци - Пинайчев, Симони, Катуци. Това е професия - виждате италианците в Англия. Трябва да се доказват нашите треньори - на практика, на теория. Много се коментира обаче. Преди държавата даваше, а клубовете искаха да имат частни собственици. Сега е така, но плачат за държавата. Премиерът помага, доколкото може, и е на правилна посока.

- Как ще се представи националният отбор в квалификациите срещу Малта и Дания?
- Чакат ни трудни мачове. Да не подценяваме Малта. Това е отбор, който търси да не загуби с голям резултат. От наша страна пък младите прибързват, играят индивидуално. А трябва да е обратното - колкото може по-бързо и колективно да играят. Иначе какво да кажа? То предварително ако прогнозираш 3:0, ще кажат „този е ненормален".

- Срещу Малта ще играем на празни трибуни заради наказание...
- Феновете малко да се замислят. Не може да има престрелки между „сини" и „червени". Ако не искат да защитават отбора, да не влизат на стадиона. Да чакат мачовете на ЦСКА и Левски. Който е на трибуните обаче, трябва да прегърне герба.

- Как приехте назначението на Аспарух Никодимов за спортен директор на ЦСКА?
- Това е добре за ЦСКА. Работили сме заедно с него, играли сме заедно дълго време. Успех му пожелавам. Такива хора трябва да бъдат около отборите, покрай младите. Легендите са удовлетворени. И Вуцов не беше в Левски дълго време, но сега се върна. Това са опит, спомени от миналото. Някои неща се повтарят.

- Какво е мнението ви за Спас Делев?
- Спас Делев е роден футболист. Идва все пак от школа - от Благоевград. В ЦСКА постигна малко успехи, вдигна му се самочувствието. Малко се е отклонил от пътя, но трябва да му се прощава. Той беше лидер на ЦСКА в един период, кой е очаквал това. Има много примери от миналото Соколов, Василев. Но като не можеш да стоиш до късно, не стой, като не можеш да пиеш, не пий.

- Миналата година бяхте на лагер с ЦСКА в Либия, където изненадахте с познанията ви за арабския език. Откъде го научихте?
- Бил съм 3-4 години в арабските страни. Благодарих тогава на феновете за вниманието. Аз също винаги съм се опитвал да бъда коректен. Освен това ЦСКА е име дори и в Либия. Хората се вълнуват от отбора.